KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:30'da güncellendi)

Altı yıldır sıfır seviyesi yakınında tutulan borçlanma maliyetlerinin gelecek ay sonuna gelindiğine ilişkin beklentinin güçlenmesi, küresel piyasalarda dalgalanma yaratırken, dolardaki güçlenmeden en fazla zarar görecek ABD hisse senetlerine güçlü satışlar geldi ve tahviller, gelişen piyasa varlıkları ile birlikte geriledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi son bir ayın en hızlı düşüşünü gösterirken, Caterpillar Inc.'den Nike Inc.'ye, büyük sermayeli şirketler düşüşlere öncülük etti. Avrupa hisse senetleri yüzde 1.1 düştü. Dolar son 10 yılın en yüksek seviyesi yakınında seyretti ve gelişen piyasa paralarını içeren endeks beş haftanın en düşük seviyesine yöneldi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2.34'e tırmandı.

Küresel yatırımcılar, ABD'nin gösterge faizinin bu yıl artırılacağına ve buna bağlı olarak daha önce görülmemiş uzunluktaki rekor düşük borçlanma maliyetleri döneminin sonlanacağına ilişkin artan olasılığa göre kendilerini ayarlamaya devam ediyor. Gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışlarının kötüleşeceğine ilşikin endişeler gelişen piyasa varlıklarını aşağı çekerken, dolar bazında kaynaklar, çokuluslu ABD şirketlerinin hisseleri ile birlikte değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri, altın ile birlikte, kayıplarını geri aldı.

Yatırımcılar Cuma günü yüksek faiz tehdidini fazla dikkate almadı ve bunun yerine, ABD ekonomisinin daha sıkı para politikası ile baş etmeye hazır olabileceğini işaret eden istihdamdaki güçlü artış üzerinde odaklandılar. Bu hava Pazartesi günü, ilave verilerin olmadığı bir ortamda ve Amerikan hisse senetlerinin geçen haftayı son üç ayın en yüksek seviyesi yakınında kapatmasının ardından tersine döndü.

Boston Private Wealth şef piyasa stratejisti Robert Pavlik, "İnsanlar haftasonu Aralık ayında bir faiz artırımı ile yüzyüze kalacakları durumunu değerlendrdi," dedi ve "25 baz puanlık bir faiz artırımının piyasayı aşağı yönlendireceğini düşünmüyorum, ancak sonradan gelecek hareketler buna neden olabilir. Bu ucuz para ortamının sonunu getirecek faiz artırımları ne kadar hızlı ve ne şiddette gelecek?" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 14:12'de yüzde 1.1 aşağıda seyrediyordu ve bu 2 Ekim'den bu yana en hızlı düşüşü işaret ediyor. Stoxx Europe 600 ENdeksi yüzde 1.1 geriledi.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin fazi iki baz puan yükselerek yüzde 2.34'e çıktı.

Euro dolar karşısında, 6 Kasım'da 1.0707'de 22 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından 1.0767 seviyesine geldi. Euro yen karşısında fazla değişmeyerek 132.47 seviyesinde kaldı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta yüzde 1.9 yükseldikten sonra yüzde 0.1 geriledi.

Gelişen piyasa paralarını içeren endeks düşüşünü dördüncü güne taşıdı. MSCI Gelişen Piyasalar Endesi yüzde 1.2 düşüşle son bir ayın en düşük seviyesine indi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.6 yükselerek boğa piyasası çıkışını daha da genişletti.

22 ham maddeyi içeren Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 1.1 düştü. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.1 düşüşle varil başına 43.84 dolara indi ve düşüşünü dördüncü güne taşıdıö Altın vadelileri fazla değişmeyerek ons başına 1,088 dolarda kaldı.

(21:30'da güncellendi)

Advertisement