EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin'de tüketici enflasyonu Ekim ayında yavaşlarken, üretici fiyatları deflasyonu, negatif rakamların rekor uzunluktaki seyrinin daha da genişletti. Bu durumi politika yapıcıların, deflasyon baskılarını giderebilmek için yeniden gaza basabileceklerini işaret ediyor.

Tüketici fiyatları endeksi Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 arttı ve Bloommberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahmininin medyanı olan yüzde 1.5'lik artışın gerisinde kaldı. Bu veri Eylül ayında yüzde 1.6 artış göstermişti. Üretici fiyatları endeksi yıllık yüzde 5.9 geriledi ve düşüşünü 44'ncü aya taşıyarak rekorunu genişletti.

Süren deflasyon riskleri ve buna paralel olarak zayıflayan ticaret, enflasyonun hükümetin hedefinin neredeyse yarı seviyesinde kalması ile birlikte, ilave teşvik için kapıyı açıyor. Son bir yılda altı kez faiz indirimine giden Çin Merkez Bankası (PBOC), borçlanmada yeniden bir artış oluşturmaksızın ekonomiye istikrar kazandırmanın yollarını arıyor.

Hong Kong'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. şef Büyük Çin ekonomisti Liu Li-Gang, "Deflasyon riski güçlendi," dedi ve "Bu durum, PBOC'nin daha agresif politika gevşemesine gitmesini gerekli kılıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Advertisement