Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyada üretilen gıdaların yüzde 75'inin sadece 12 çeşit bitki ve hayvan türünden elde edildiğini söylersek ne düşünürsünüz?

Aslında raflarda birbirinden farklı olduğunu düşündüğünüz ürünlerin hammaddesi topu topu 12 çeşit bitki ve hayvan türünden elde ediliyor.

Daha da açık bir ifade ile sağlıklı beslenmek adına neredeyse her gün aynı ürünlerin farklı varyasyonlarını tüketiyoruz.

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 'tarımsal biyoçeşitlilik' raporundaki verilere göz attık. Rakamlar biraz kaygı verici.1900'lü yıllardan bu yana bitki genetik çeşitliliğinin yaklaşık yüzde 75'i kaybedilmiş durumda. İşin daha acı tarafı çiftçilerin yerel çeşitlerden uzaklaştırılması hatta bir adım daha öte giderek yanlış politikalar yüzünden çiftçinin toprağından koparılması sonucu bu kan kaybı hâla sürüyor.

Dünyada 250 bin ila 300 bin arasındaki bitki türünün yüzde 4'ü yenilebilir özelliğe sahip ancak insanlık bu zenginliğin içinde sadece 150-200 çeşidi tüketerek adeta kendi kendini fakirleştiriyor. -devamı businessht.com'da-