KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, vadeli işlem piyasalarının yatırımcılarının üçte ikisinin ABD merkez bakasının yılın son toplantısında harekete geçeceğini beklediğini göstermesi ile birlikte, Fed'in Aralık toplantısında faiz artırımına gideceği beklentilerinin güçlenmesi sonucu, üç ayın en düşük seviyesi yakınında kaldı.

Spot altın yüzde 0.3 değer kazanarak, Singapur saati ile 14:38'de ons başına 1,093.22 dolara çıktı. Fiyatlar Salı günü yüzde 0.6 düşüşle 1,085.44 dolara kadar düşerek 7 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indi ve son 10 iş gününün dokuzunda aşağı yönde hareket etti.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Victor Thianpiriya, "Altın son birkaç haftada yaklaşık 100 dolar düştü, bu nedenle bunun ardından bir miktar sıçrama görmek normal," dedi ve "Altın şimdi 1,080 ile 1,097 dolar arasındaki kilit destek bölgesinin orta noktasında oturuyor. Bu nedenle, bu bölgenin kısa vadede tutunacağını düşünüyorum. Piyasa dolardan yön bulmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

Altın, ABD ekonomisinin finans krizinden sonra gösterdiği toparlanmanın Fed'i para politikasını yeniden normal duruma getirmeye yöneltmesi ve Fed üyelerinin ne zaman faiz artırımına gideceklerini ve varlık alımları ile şişen bilançoyu ne zaman daraltacaklarını tartışmaları ile birlikte, üst üste üçüncü yılı da kayıpla geçmeye yöneldi. Fed Başkanı Janet Yellen, gelecek ay faiz artırımının "canlı bir olasılık" olduğunu söylemesi ve ABD'de istihdamın güçlü artışı sıkılaştırma beklentilerini güçlendirdi.

"Kilit Yönlendirici"

Sydney'de CMC Markets şef analisti Ric Spooner, "Altın piyasası için şu anda kilit yönlendirici; açık bir şekilde dolar ve şimdilerde Aralık ayında çok muhtemel görülen Fed'in faiz artırımına yönelik süregelen reaksiyonlar," dedi ve "Piuasa bir miktar Çin'den şu ana kadar gelen verilerden endişe duyuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de Çarşamba günü açıklanan Ekim ayı sanayi üretimi verisi beklenenden daha zayıf bir büyüme gösterirken, perakende satışlar hızlandı. Bu durum, ekonominin tüketim harcamalarına dayanmaya doğru hareket ettiğini gösteriyor.

Vadeli piyasalar, Fed'in 9 yıl sonra yapacağı ilk faiz artırımının Aralık ayında olma olasılığını yüzde 66 olarak gösteriyor. Bloomberg Dolar Spot Endeksi Salı günü en az 2005'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 0.2 geriledi.

Chicago Fed Başkanı Chaerles Evans, Salı günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının fed fonları oranının (gösterge faiz) sıfır seviyesinin oldukça üzerinde, nötr oranda seyrettiği noktaya geri gelmesini ve bilançosunun normale döndüğünü görmek istediğini söyledi.

Altın destekli exchange tradeed fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Salı günü 1,508.57 ton ile 11 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indi. Varlıklar bu tarihte 6 yılın en düşüğündeydi.

Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.3 yükselerek 225 yuana (ons başına 1,099.91 dolar) çıktıktan sonra yeniden önceki kapanış seviyesine geri döndü. Platin Salı günü 2 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.3 yükselirken, palladyum yüzde 0.2 değer kazandı.

Advertisement