Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD doları, yen karşısında yatay seyrederek 122.93 seviyesinden işlem gördü. ABD parası, 9 Kasım’da 123.60 yen düzeyine gelerek 20 Ağustos’tan bu yana görülen en güçlü noktaya ulaşmıştı. Dolar, euro karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 1.0758 seviyesinden işlem gördü.  

Dolar, Janet Yellen ve William C. Dudley gibi Fed yetkililerinin Perşembe günkü konuşmasından önce yatay seyretti. Bloomberg’in derlediği habere göre Fed’in Aralık ayı toplantısında faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 68. Hesaplamalar, efektif Fed fon oranlarının, faiz artırımından sonra ortalama yüzde 0.375 olacağı varsayımına dayalı. Efektif Fed fon oranları şu anda sıfır ile yüzde 0.25 arasında.

Doların, 10 önemli para birimi karşısındaki durumunu gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü kaydettiği yüzde 0.3’lük kaybını devam ettirerek yüzde 0.1 kaybetti.

Tokyo’da FPG Securities Co. CEO’su Koji Fukaya, “Piyasaların Aralık’ta gerçekleşebilecek faiz artırımını fiyatladığı söylenebilir. Doların buradan yukarı gitmesi için, tahvil faizlerinin yükselmesi gerekiyor” dedi.  

Geçen hafta tahminlerin çok üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam verisinin, Fed’in Aralık ayında faiz indirimine gideceği yönündeki beklentileri güçlendirmesi, dolardaki yükselişi tetikledi ve Bloomberg Dolar Spot Endeksi’ni 2005’ten bu yana en güçlü seviyesine çıkardı. Koji Fukaya’ya göre doların, bu hafta kazançlarının bir kısmını geri vermesinin sebebi, faiz artırımının büyük kısmının zaten fiyatlanmış olması.