TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BofA Merrill Lynch Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başekonomisti Türker Hamzaoğlu, Fed'in olası faiz kararının Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde belli bir rahatlama yaratacağını söyledi.

Bloomberg HT'ye konuk olan Hamzaoğlu konuya ilişkin olarak "Türkiye bu sene içerisinde daha geride bir performans sergiledi, kısa vadede bunu geri almasını bekleyebiliriz. Eğer siyasi tarafta çok büyük risk olmazsa bizde de bir rahatlama olabilir" yorumunda bulundu.

Hamzaoğlu yeni hükümetin asgari ücret gibi vaatlerinin piyasa dostu olmadığını belirtti. Ekonomist, "Asgari ücret beklenmedik etkileri çok yüksek olan, makro dengeler açısından da iş alemi açısından da sorunlu bir artış. Kamu sektöründe geçici çalışanların kamu bordrosuna geçirilmesi..Bu yük, görev alacak kabinenin başlangıcı eksiden yapmasına sebep olacak. Bu politikalar piyasa dostu diyemeyeceğimiz politikalar" ifadesini kullandı.

Ufukta bir referandumla 2016'da bu yıla benzer seyir olabilir

Merkez Bankası konusunun piyasaların çok üzerinde durduğu bir konu olduğunu belirten Hamzaoğlu "Para politikası anlamında kafa karışıklığı yaratan önlemler ve tartışmalar piyasanın hoşuna gitmemişti. Hükümetin Merkez Bankası'na yönelik söylemleri yatırımcı tarafından yakından takip edilecek" dedi.

Hamzaoğlu piyasaların en önem verdiği konulardan birinin başkanlık sistemi tartışmaları olduğunu söyledi. Bu konuda bir referandumun piyasaları olumsuz etkileyeceğini dile getiren Hamzaoğlu, "2016 yılı yurtdışı konjonktür açısından zor bir yıl olacak. Birçok belirsizlik zaten var. Fed'in ne yapacağına, Çin'in nasıl olacağına dair belli sonuçlara varmamız lazım. Bunların üstüne Türkiye'de bir de referandum olursa bu yıla benzer bir seyir görebiliriz" şeklinde konuştu.


Advertisement