Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye için stratejik önem taşıyan altyapı projelerinde Japonya ile çalışmaktan memnun olduklarını belirterek, "2014 sonu itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi 3,6 milyar dolar civarındadır, ancak bu yetmez, iki ülkenin potansiyeli bunun çok ötesindedir. İki ülke arasında ekonomik ortaklık anlaşmasının tamamlanmasıyla ticarette arzu ettiğimiz hedeflere en kısa sürede ulaşacağımızı düşünüyorum. İlk 2-3 yıl içinde 5 milyar dolara, en geç 5 yıl içinde 10 milyar dolara bu ticaret hacmini çıkarmamız şarttır" dedi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'yle, Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) ile Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) tarafından Conrad Otel'de düzenlenen "Türkiye-Japonya İş Forumu"na katılan Davutoğlu, 1 Kasım seçimleri sonrasında ilk mevkidaş olarak Japonya Başbakanı Abe'yi misafir ettiğini dile getirdi.

- "Sürecin en kısa sürede tamamlanması önceliklerimiz arasında"

İki ülke arasındaki ilişkilerin 2 yıl önce stratejik ortaklık düzeyine taşınması yönünde önemli kararlar alındığına değinen Davutoğlu, bu çerçevede Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin son yıllarda gösterilen yakın iş birliği sayesinde daha ileri düzeylere ulaştığını vurguladı.

Stratejik ortaklığın temel taşlarından birini oluşturan Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin geçen yıl başlatıldığını hatırlatan Davutoğlu, "Bu sürecin en kısa sürede tamamlanması önceliklerimiz arasındadır. Küresel ticaretin 2008 mali krizinden bu yana en düşük seviyede seyrettiği günümüzde gerek ikili gerek çok taraflı ticari müzakere süreçlerinin kalkınma, altyapı imkanları ve hatta siyasi istikrar için arz ettiği önemi anlatmaya gerek bile duymuyorum. Bu nedenle G20 içerisinde küresel ticaret konusunu giderek artan ölçüde ele almaktayız. Bu sene de gündemlerden biri bu olacak" diye konuştu.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe de, Japon firmaların Türkiye'ye duyduğu ilginin giderek arttığını, şirketlerin otomotiv ve makine sanayisine ek olarak farklı sektörlerde yatırım yapmaya başladığını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına doğru hayata geçirilmesi planlanan projelerde Japon teknolojisinin katkıda bulunmasını istiyorum" dedi.