Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Paris'teki terör saldırılarının kendilerini son derece etkilediğini belirterek, "Bu sadece Fransa'yı etkileyen bir konu değil, bütün dünyayı etkisi altına aldı. Ancak biz büyük bir kararlılıkla sizinle birlikteyiz ve çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

G20 Liderler Zirvesi kapsamında, küresel çalışan kesimi temsil eden L20 tarafından "Eşitsizlik ve Gelir Paylaşımı" oturumu düzenlendi.

Angel Gurria, oturumda yaptığı konuşmada, OECD'nin merkezinin Paris'te bulunduğunu anımsatarak, son olayların kendilerini son derece etkilediğini söyledi. Bunun sadece Fransa'yı etkileyen bir konu olmadığını vurgulayan Gurria, "Bu saldırı bütün dünyayı etkisi altına aldı. Bütün ölenler için başsağlığı diliyoruz. Biz büyük bir kararlılıkla sizinle birlikteyiz ve sizin için çalışmaya devam edeceğiz. Bu konuların karşısında direneceğiz" diye konuştu.

Gurria, küresel krizin ardından istihdam piyasasında yavaş da olsa toparlanma görüldüğünü dile getirerek, buna karşın küresel büyümenin yüzde 2,9'a düşmesinin beklendiğini, işsizilik oranlarının ise hala oldukça yüksek düzeylerde bulunduğunu kaydetti.

Fransa ve İtalya'da her 10 kişiden 1'inin işsiz olduğunu, gençlerde bu oranın daha kötü bir durumda bulunduğunu aktaran Gurria, şunları ifade etti:

"Kalitesi az, istikrarsız ve düşük ücretli işlerin daha iyi hale getirilmesi gerek. Daha güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme için seferber oluyoruz. Bunun sonucunda da kısa vadede önemli değişiklikler olacak. Pek çok G20 ülkesi 2 grubu dikkatle izliyor. Bunlardan biri işini kaybedenler, diğeri de mezun olması sonrasında iş hayatına geçemeyen gençler. Bütün bunlar G20 ülkelerine karşı da bir tehdit. OECD bölgesine baktığımızda 9,6 milyon kişi 2 yıldan veya daha uzun bir süredir işsiz. Bu nedenle de bizler yeni mezunlara ve kısa vadeli işsizlere odaklanıyoruz.

- "Sığınmacılar başarılı bir entegrasyonla ülkeler için kazanç olacak"

Angel Gurria, gelir dağılımı açısından eşitsizliğin ekonomik büyümeye etkilerine de değinerek, "OECD Bölgesi'nde nüfusun en zengin yüzde 10'unun geliri, yoksulların gelirinin 10 katına denk geliyor. Bu bir bozulma, çöküş demektir" dedi

Türkiye, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerde eşitsizliğin daha fazla görüldüğüne işaret eden Gurria, eşitlik olmamasının büyümeye zarar verdiğini dile getirdi.

Gurria, son dönemde Avrupa'nın sığınmacı akımıyla karşı karşıya olduğunu anlatarak, "Ancak bu sığınmacılar başarılı bir şekilde entegre edilmeleri halinde, ülkeler için büyük bir kazanç olacaktır. Çünkü göç alan ülkelerin çoğunda nüfus yaşlanması ve verimlilik azalması vardır. En hızlı yaşlanan toplumlar en az göç alan ülkelerdir" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda küresel ticarete ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Gurria, küresel çapta oyunun, ticaretin kolaylaştırılması etrafında döndüğünü belirterek, bu konuda tüm ülkelerin enstrümanlarını geliştirmesi tavsiyesinde bulundu.

AA