Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Fed’in faizleri kademeli olarak artıracağına ilişkin iyimserlikle, bir ayın en yüksek haftalık kazancına yöneldi ve bölge paraları yükseldi. Nikel, 2003’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi ve petrol üç ayın düşüğünden alıcı buldu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi,  Perşembe günü Avustralya ve Yeni Zelanda’nın gelişen piyasalarla birlikte yükselmesi ardından kaydettiği yüzde 1.9’luk kazancı korudu. Nikel, bakırla birlikte düşerken, yüzde 1.7 değer kaybetti. New York’ta ham petrol  varili 40.59 dolar düzeyinde seyretti. Malezya ringiti yüzde 1.4 yükselerek Asya paralarının değer kazanmasına öncülük etti. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankasının Aralık ayında faiz artırımının başlayacağına ilişkin sinyal vermesinin ardından fazla tedirginlik göstermedi.

Melbourne’de IG Ltd.’den Evan Lucas, “Fed, baz senaryosunun Aralık ayında faiz artırımına başlamak olduğunu açıklığa kavuşturdu. Eğer bunu bozarsa, piyasayı oynatan büyük bir olay olur. Hisse senetleri bu makro resme uygun olarak tepki verdiğinden, bu hafta piyasalar açısında olumlu oldu.” dedi.  

Philippine PSEi Endeksi yüzde 0.9 arttı ve Jakarta Bileşik Endeksi, yüzde 0.4 yükseldi. Tayland SET Endeksi, yüzde 0.6 tırmandı ve Vietnam Ho Chi Minh Hisse Senedi Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.