KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın Fed politika yapıcılarının uluslararası piyasaları 2006'dan bu yana yapılacak ilk faiz artırımına hazırlama konusunda ellerinden geleni yaptıklarını kaydetmesinin ardından, beş yılın en düşük seviyesinden yükseldi.

Spot altın yüzde 0.4 yükselişle ons başına 1,086.64 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 14:13'te 1,085.72 dolara geldi. Fiyatlar Perşembe günü, doladaki düşüşün de etkisi ile yüzde 1.1 yükseldi. Altın bu hafta, Çarşamba günü 1,065.55 dolar ile Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.2'lik kazanca ilerliyor.

Altın yatırımcıları, Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentilerinin güçlenmesinden olumsuz etkileniyor. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. 2008'den bu yana faizi sıfır seviyesi yakınında tutan ABD merkez bankası, işgücü piyasasının iyileşmesi ve enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru yükseleceğine ilişkin güvenin artması ile birlikte, faiz artırımına gideceğini kaydetti. Fed politika yapıcıları 15-16 Aralık'ta bir araya gelecek.

Huatai Great Wall Futures Co., bilgilendirme notunda, "ABD ekonomik verileri ve Fed yetkilileri, Aralık ayında faiz artırımını destekledi," dedi ve "Bu beklentiler piyasa tarafından fiyatlara yansıtıldı ve bu durum değerli metallede kısa vadeli yükselişleri destekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Vadeli işlem verilerinin gösterdiği üzere, Fed'in bu yıl faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 66 oldu. Bu olasılık Ekim ayının sonunda yüzde 50 seviyesindeydi. Fischer, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Fed'in faiz artırımı konusunda uluslararası piyasaları ve hükümetleri şaşırtmaktan kaçınmak için elinden gelen herşeyi yaptığını söyledi. Spot gümüş ve platin yükselirken, palladyum yüzde 1.7 değer kazandı.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Altın muhtemelen, piyasa gözlemcilerinin 1,080 dolar seviyesini 'orta zemin' olarak görmeleri ile birlikte, yeniden teknik bir hareket gösteriyor" dedi.

Gan, Fed'in Aralık ayında fazi artırımına gitmesi durumunda, altının halen ağaı yönlü riskle karşı karşıya olduğunu ve potansiyel olarak 1,050 dolara düşebileceğini, eğer faiz artırımı olmazsa, yıl sonuna kadar metalin 1,200 dolara çıkabileeğini sözlerine ekledi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 1,504.54 ton ile Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Advertisement