Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, üç ayın zirvesine ulaşırken euro Nisan'dan bu yana en zayıf seviyesini gördü. ABD ve Almanya tahvil faiz farkı, traderların Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bu hafta teşvik paketini genişletmesine hazırlanmasıyla birlikte dokuz yılın zirvesine ulaştı.

 Euro, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin AMB'nin enflasyonu hızlandırmak için ek adımlar atacağı yönündeki ortak öngörüsüyle, dolar karşısında Mart'tan beri en kötü ayına yöneldi. TL, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin (AB) terör karştı önlemler ve AB yardımıyla mülteci krizinden çıkılacağı konularında anlaşmasının ardından yükseldi. Avrupa hisse senetlerinin yükselişine, otomobil üreticileri öncülük ederken, madencilik sektörü BHP Billiton Ltd. hisselerinin demir fiyatlarındaki düşüşle Kasım 2008'den bu yana en düşük seviyeye gelmesiyle, değer kaybetti.

Perşembe günkü AMB para politikası kararı, bu hafta içinde yer alacak kilit ekonomik olaylardan biri. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), Çin yuanının rezerv para yapılıp yapılmama durumuna karar verecek olması, OPEC üyelerinin petrol üretimini tartışmak üzere biraraya gelmesi, Fed Başkanı Yelen'ın konuşması ve Cuma günü gelecek olan ABD tarım dışı istihdam verisi bu hafta gerçekleşecek diğer önemli ekonomik olaylar arasında yer alıyor. Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığının yüzde 70'in üzerinde olmasıyla, dikkatler merkez bankaları arasındaki politika ayrılığına ve Fed'in sıkılaştırma politikasına diğer merkez bankalarının nasıl tepki vereceğine doğru kayıyor.

Kopenhag'da Danske Bank baş ekonomisti Allan von Mehren, “Bu hafta bütün olay, AMB öncesi poizsyonlarınızı değerlendirmenizle ilgili. Draghi'nin bu hafta teşvik açıklayacağını düşünsemde, piyasa bunu zaten fiyatlamış durumda” dedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saatiyle 08:45'te yüzde 0.5 tırmanırken, Standard & Poor's 500 Endeksi E-mini vadeli kontratları yüzde 0.2 arttı.

(17:00'da güncellendi)