Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Endekste Ağustos ve Eylül aylarında yaşanan sert düşüşten sonra Ekim ayında bir toparlanma oldu.

Endeksi oluşturan soruların detaylarına baktığımızda, tüketicinin hem kişisel finansal durumuna ilişkin beklentilerinde hem de Türkiye Ekonomisine ilişkin beklentilerinde önceki ayın sonuna göre iyileşme gözleniyor. Bu iyileşmenin arkasındaki en önemli faktörün finansal piyasalarda Ekim ayının ilk yarısında yaşanan pozitif hava olduğu söylenebilir.

Global piyasalarda FED’in bu yıl faiz arttırımına gitme ihtimalinin azaldığı yönünde güçlenen beklentilerin risk alma iştahını arttırdığı gözlendi. ABD dolarının zayıflaması ve gelişmekte olan ülkelere sermaye girişinin artması bu değişimin sonucu olarak gerçekleşti.

Türk mali piyasalarında da TL’nin değerlendiği, faizlerin düştüğü, hisse senedi piyasasının güçlendiği bir dönem yaşandı.Bu tür gelişmeler Tüketici Güvenini olumlu etkiliyor.

Bunun yanında 1 Kasım seçimi sonrası bir şekilde hükümet kurulacağına dair beklentilerin güçlenmesi de tüketici güvenini olumlu etkilemiş olabileceği belirtiliyor. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin de yüzde 31 oranında artarak 84,45 değerine geldiği görülüyor.

İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçen Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi yüzde 7,91 oranında artışla 37,23 değerini aldı. Ekim ayı tüketim eğilimi ön endeksi düşüş göstermeye devam etmişti. Ekim ayının ikinci yarısında tüketim eğiliminde görece yavaş da olsa bir toparlanma izleniyor.

Sonuç olarak, geçtiğimiz Haziran ayından bu yana düşüş eğiliminde olan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Ekim ayında toparlanmış bulunuyor. Tüketici güveninin dipten dönmüş olması önemli bir gelişme. Fakat endeks hala düşük bir seviyede ve geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 15 civarında aşağıda. 1 Kasım Genel seçim sonuçları tüketici güveninin bundan sonraki seyri konusunda muhtemelen önemli bir belirleyen olacak.