Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük altın destekli exchange-traded fonu (ETF-Borsada işlem gören fonlar) SPDR Gold Trust'ın varlıkları, fon internet sitesindeki veriye göre Çarşamba günü yüzde 2.4 daralarak 639.02 ton seviyesine gelerek, Ocak 2011'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Fon varlıkları, Eylül 2008'den beri en düşük seviyesine geldi.

Yatırımcılar, Fed'in bu ay faiz artırımına gideceğine ilişkin spekülasyon ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın Çarşamba günü ekonomik büyüme görünümüne güven duyduğunu belirtmesine bağlı olarak, altında kısa pozisyon alırken, doları yukarı çekti. New York'ta altın fiyatları, Perşembe günü beş yılın düşük seviyesine indi. Fazi oranı yükseldikçe, altının cazibesi azalıyor çünkü altın, rekabet eden varlıklar gibi faiz ödemiyor.

Permanent Portfolio Family of Funds Inc. San Francisco Başkanı ve portföy yöneticisi Michael Cuggino, “Yaygın görüşe göre faizler yükselirse, altında kısa pozisyon almalısınız. Yatırmcı, faiz getirmeyen bir şeye neden sahip olayım, diye düşünüyor. Ynı zamanda enflasyonist baskıda mevcut değil ve dolar yüksek. Hepsi biraraya geldiğinde altın için kötü bir zemin oluşturuyor” dedi.

Comex'te Şubat vadeli altın kontratları yüzde 0.8 düşerek, 2010'dan bu yana en düşük olan onzu 1,045.40 dolar seviyesinden işlem görürken, Singapur saatiyle 09:29'da 1,046.60 dolardan alıcı buldu.