Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Analistler, en olası seçenekler arasında bölgesel yönetimlerin ihraç ettiği tahvillerin bulunduğunu bildiriyor. Almanya'nın 16 Federal yönetimi ve İspanya'daki otonom yönetimlerin tahvilleri aslan payını alacak gibi duruyor. AMB, varlık geri alım programında bu tahvillere yönelerek rahatlayabilir, yine de bölgesel tahvil alımı planın ancak küçük bir parçası olabilir. Bu durum özellikle de aylık 60 milyar euroluk geri alım programını artırması durumunda geçerli olacak.

Rabobank'tan Richard McGuire "Bölgesel tahviller menüdeki meze olabilir. Ana yemek Euro Bölgesi devlet tahvilleri olacaktır. AMB'nin devlet tahvilleri alımını artırmasını bekliyoruz. AMB tahvil geri alım programını en az 660 milyon euro artırabilir" dedi.

Euro Bölgesi devlet tahvillerinin beşte birinden fazlası AMB'nin parasal genişleme kapsamında alımlara uygun değil çünkü bu tahvillerin faizleri AMB'nin yüzde -0.2 mevduat faizinden daha düşük. Bu durum, AMB Başkanı Draghi'nin "enflasyonu bir an önce yükseltmek" için gerekeni yapma vaadinin üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. AMB bu sözünün şimdiye kadar arkasında duruyor ve geri alma programına dahil edecek tahvil bulmakta pek zorlanmıyor. AMB, tahvil geri alımına en az Eylül'e kadar devam etmeyi planlıyor.