Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) fiyatları kontrol etmek için uzun zamandır uyguladığı üretimi sınırlama stratejisini bırakmasının ardından kayıplarını varil başına 40 doların altına genişletti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen haftaki yüzde 4.2'lik düşüşün ardından yüzde 1.9 kadr daha düştü. OPEC; Başkan Emmanuel Ibe Kachikwu'nun Cuma günü Viyana'daki toplantıdan sonra yaptığı açıklamaya göre, günlük 31.5 milyon varil civarında üretim yapmaya devam edecek. Grup 18 aydır üzerinde üretim yaptığı günlük 30 milyon varil olan üretim kotasını, Haziran ayındaki toplantıya kadar bir kenara bıraktı.

Petrol, Suudi Arabistan öncülüğünde OPEC'in Kasım 2014'te üretimi sürdürmek ve ABD'de yüksek maliyete sahip kıyı petrolü üreticilerini dışarı iterek pazar payını korumak üzere aldığı kararın ardından yaklaşık yüzde 40 değer kaybetti. Küresel petrol stokları, Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, Suudi Arabistan, Rusya ve Irak'ın arzı artırmasının etkisi ile yaklaşık 3 milyar varile yükseldi.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Tüm dünyada önemli bir arz kapasitesi var ve OPEC pazar payının düşmesine izin verirse, sadece bunu doldurmaları için başkalarını davet etmiş olur," dedi ve "OPEC'in mevcut konumunu değiştirmesini ve arzı kısıtlama yönünde hareket etmesini sağlayacak koşulların çok uzağındayız" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 77 sent kadar düşerek varil başına 39.20 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 10:06'da 39.63 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 1.11 dolar düşerek 39.97 dolardan kapanmıştı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık üç katı üzerindeydi. Fiyatlar bu yıl yüzde 26 düştü.

Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 25 sent ya da yüzde 0.6 düşüşle varil başına 42.75 dolara indi. Avrupa ve ABD gösterge petrolleri arasındaki fiyat farkı 3.25 dolar oldu.