Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların Mayıs ayından bu yana en sert haftalık kaybını vermesi, Fed'e faiz artırımına gitmesi için biraz daha fazla imkan tanıdı.

Doların 12 yılın zirvesinden geri çekilmesi, yetkililerin yaklaşık on yıldır ilk defa gidilecek faiz artırımına ilişkin endişelerini azalttı. Opsiyonlar, faiz artırımı yaklaştıkça, doların euro karşısındaki gücüne dair trader endişelerinin 4 ayın en düşük seviyesinde olduğunu işaret ediyor. Emtia Vadeli İşlem Komisyonu verilerine göre, hedge fonları ve diğer büyük spekülatörlerin dolardaki uzun pozisyonları, 1 Aralık'ta biten altı haftada ilk defa azaldı.

Dolar, ekonominin daha sıkı para politikasına dayanıklı olup olmadığını gözden geçirilmesiyle birlikte, Fed'in temel kaygılarından biri haline geldi. Geçtiğimiz hafta, Fed Başkanı Janet Yellen, güçlü doların merkez bankasını kademeli faiz artırımına teşvik ettiğini ifade ederken, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, ABD parasının geçtiğimiz 18 ay içinde yüzde 22 yükselişini daha yüksek borçlanma maliyetleri açısından bir risk olarak gördüğünü belirtmişti.

Florida'da D.A. Davidson & Co. sabit getirili varlık stratejisti Sharon Stark, “Yellen'ın daha iyi bir senaryo isteyebileceğini sanmıyorum” dedi.