Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Ağustos ayından bu yana en güçlü düşüşünü göstermesinin ardından, yatırımcıların değerlemeleri gözden geçrimesi sonrası yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 yükselişle, Londra saati ile 08:16'da 373.61 puana çıktı. Avrupa Merkez Bankası'ın (AMB) teşvik tedbirlerine ilişkin hayalıkırıklığı ve OPEC'in üretim stratejisi hisselerin geçen hafta yüzde 3.4 düşmesine neden oldu. Bunun sonucu, 30 Kasım'da 16.5 olan fiyat/kazanç oranı 16.0'ya indi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki hisselerin toplam değeri tahmini kar toplamının 17.7 katı düzeyinde seyrediyor.

AMB Bakanı Mario Draghi'nin tetiklediği satışlar, UBS Group AG ve JPMorgan Chase & Co. gibi kuruluşları için stratejilerini değiştirmeye yetmedi. Bu iki banka, teşviğin beklentilerin altında kalmasının ardından Avrupa hisselerine ilişkin yükseliş beklentilerini değiştirmeyen en az beş kuruluş arasında yer aldı.

yatırımcılar ayrıca, ABD ekonomisinin borçlanma maliyetlerindeki artışla başa çıkabilecek denli güçlü olduğuna ilişkin işaretleri de değerlendiriyor. ABD hisse senetleri Cuma günü, tarım dışı istihdamın beklenenden güçlü çıkması ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın ABD ekonomisinin Aralık ayında faiz artırımı için yeterince güçlü olduğu görüşünü kuvvetlendirmesinin ardından ralli yaptı. Traderlar, Aralık ayında faiz artırımını yüzde 78 olasılıkla fiyatlıyor.