Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan piyasa (GOP) hisse senetleri iki ayın düşüğüne gerilerken, petroldeki düşüş ve ABD'de faiz artırımı beklentisinin riskli varlık iştahını azaltması gerilemede etkili oldu. Rus rublesi 2012'den bu yana en uzun süreli düşüş performansını yaşadı.

MSCI GOP Endeksi düşüşünü dördüncü güne taşırken Enerji üreticisi şirketler en çok düşen sektör oldu. Dubai'de Borsa endeksi 11 ayın en düşüğüne yöneldi. Ruble dolar karşısında değer kaybetmeye dokuzuncu gün de devam etti. Güney Kore para birimi won GOP para birimleri arasında en çok değer kaybeden oldu.

ABD'de geçtiğimiz ay istihdam ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde 211,000 arttı. Böylece, ABD ekonomisinin neredeyse son 10 yılın ilk faiz artırımına hazır olduğu görüşü desteklenmiş oldu. Traderlar, Fed'in önümüzdeki hafta faiz artırma olasılığını yüzde 74 olarak görüyor.

Jakarta'da Panin Asset Management fon yöneticisi Indra Mawira "Bir çok yatırımcı hala Fed'in bu ay hayli olası hale gelen faiz artırımının acil etkilerini hazmetmeye çalışıyor. Bu aslında ABD ekonomisindeki toparlanmanın bir işareti ancak bazı yatırımcılar bu kararın yol açacağı acil etkileri göz önünde bulundurmak istiyor. Düşen petrol fiyatları bazı enerji ihracat eden şirketleri olumsuz etkiliyor" dedi.