Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, OPEC'in fiyatları kontrol etmek için uzun zamandır sürdürdüğü üretimi sınırlama stratejisini bırakmasının ardından küresel arz fazlasının süreceği beklentisi ile altı yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC), Cuma günü Viyana'da gerçekleştirilen toplantıdan sonra Başkan Emmanuel Iba Kachikwu'nun yaptığı açıklamaya göre, günlük 31.5 milyon varil civarında petrol üretecek. Grup, 18 aydır aştığı günlük 30 milyon varillik üretim kotasını, üyeler tekrar Haziran ayında bir araya gelene kadar bir kenara bıraktı. Petroldeki düşüşler, güçlenen ABD ekonomisinin Fed'in faiz artırımına gitme olasılığını artırmasının ardından dolardaki yükselişle birlikte hızlandı.

Petrol, Suudi Arabistan öncülüğünde OPEC'in Kasım 2014'te üretimi sürdürmek ve ABD'de yüksek maliyete sahip kıyı petrolü üreticilerini dışarı iterek pazar payını korumak üzere aldığı kararın ardından yüzde 40'ın üzerinde değer kaybetti. Küresel petrol stokları, Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, Suudi Arabistan, Rusya ve Irak'ın arzı artırmasının etkisi ile yaklaşık 3 milyar varile yükseldi.

New York merkezli hedge fon Again Capital LLC ortağı John Kilduff, "OPEC'in kotasız ilk sabahı ile birlikte sert düşüş görüyoruz," dedi ve "Suudiler, yüksek maliyetli üreticileri dışarıda bırakmaya yönelik stratejilerini ikiye katladı. Baskın konumlarına dönmek için uzun bir oyuna hazırlanıyorlar" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 2.39 dolar ya da yüzde 6 düşüşle, New York saati ile 13:04'te varil başına 37.58 dolara geriledi. Kontrat 37.57 dolar ile Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Tüm vadelilerde işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 58 üzerindeydi.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 5.4 düşerek varil başına 40.70 dolara indi. Kontrat 40.68 dolar ile 2009'dan bu yana en düşük seviyesini test etti. Avrupa gösterge petrolü ile ABD göstergesi arasındaki fiyat farkı 3.12 dolar oldu.