Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de tüketici enflasyonu Kasım ayında, artan gıda ve hizmet fiyatlarının etkisi ile hafifçe yükseldi ve bu durum, hızlandırılan mali teşvikler ve bir yıldır süren faiz indirimlerinin ardından, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin istikrar kazanmakta olduğunu işaret ediyor.

Tüketici fiyatları endeksi Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 yükseldi. Ekim ayında yüzde 1.3 yükselen tüketici fiyatlarının, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Kasım ayında yüzde 1.4 artış göstermesi bekleniyordu. Üretici fiyatları endeksi ise, yıllık yüzde 6 düşmesi beklenirken yüzde 5.9 geriledi. Böylelikle üretici fiyatları 45 ay üst üste düşerek rekorunu genişletti.

Singapur'da Capital Economics Ltd. Julian Evans-Pritchard, "Enflasyonun 2016'ya girerken yükselmesini bekliyoruz," dedi ve "Üretici fiyatlarındaki deflasyondan çok endişeli değilim, zira içeride malların fiyatlarının yukarıda tutunması ile birlikte, birçok şirket, düşük girdi maliyeterinden faydalanabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Hizmet fiyatlarındaki yüzde 2.1'lik artıştan destek bulan güçlenen enflasyon ve ithalatta yavaşlayan düşüşler, merkez bankasının geçen yılın kasım ayından bu yana altı kez faiz indirmesi ve kamu harcamalarının artırılmasının ardından, talebin bir miktar istikrar kazandığını işaret ediyor. Enflasyondaki yukarı yönlü kıpırdama, tüketici fiyatlarının, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu yıl hükümetin hedefinin yarısı kadar artmasının beklenmesi ile birlikte, ilave gevşeme için halen potansiyel içeriyor.