Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri düşüşünü altıncı günde de sürdürdü. Çin'de düşen üretici fiyatlarının dünyanın en büyük 2. ekonomisinin yavaşladığı endişelerini tetiklemesi bu düşüşte etkili oldu.

Çin Borsaları beşinci günde de düştü. Polonya'nın en büyük sigorta şirketi borsanın 6 yılın en düşük seviyesine inmesine öncülük etti. Polonya tahvilleri düşerken 10 yıllık tahvil faizleri yaklaşık 3 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Çin'in para birimi Yuan dördüncü günde de düşerken, Meksika pezosu ve Brezilya reali değerlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra saatiyle 11:55'te %0.4 düşerek 792.59 puan oldu. Endekste böylece yıllık düşüş %17'ye ulaştı.

FIM Asset Management'tan  Hertta Alava "Üretici fiyatları verisi imalat sektörünün hala mücadele içinde olduğunu gösteriyor. Çin gelişen ülkelere yönelik algıda kilit öneme sahip, bu konular muhtemelen gelecek yıl da gündemde olacak" diye konuştu.

Gelişen ülke borsaları 2011'den beri en kötü yıllık performansı gösteriyor. Çin ekonomisinin yavaşlama endişelerinin artması ve Fed'in faiz artış beklentisinin gelişen ülkelerin riskli varlıklarına talebi azaltması düşüşe neden oluyor.  

Hang Seng China Enterprises Endeksi %1.1 düşerek 30 Eylül'den beri en düşük seviyeye inerken Şangay Bileşik Endeksi kayıp ve kazançlar arasında gidip geldikten sonra günü hafif değişimle tamamladı.

Çin'de üretici fiyatları Kasım'da yıllık bazda % 6 düşmesi beklenirken % 5.9 geriledi, tüketici fiyatları da % 1.5 yükseldi ve %1.4'lük beklentinin hafif üzerinde gerçekleşti.

Enerji şirketleri Rusya'nın Micex Endeksi'nin %0.7 yükselmesine öncülük ederken, petrol fiyatları 6 yılın en düşük seviyesinden toparlandı. ABD tipi ham petrolün varil fiyatı %1.6 artarak 38.09 dolardan işlem gördü.

Yuan %0.2 düşerek 2011'den beri en düşük kapanışa hazırlandı. Güney Kore won'u 2 ayın en düşük seviyesine inerken Brezilya reali %0.4 değer kazandı.