Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya alüminyum üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını gerçekleştiren Çin'de, Perşembe günü, alüminyum üreticilerinin, 6 yılın düşüğünde seyreden fiyatlara olası cevapları tartışmak üzere toplanacağı bildirildi.

Çin'in en büyük üreticisi China Hongqiao Group ve Aluminum Corp. of China (Chalco) da dahil olmak üzere 14 üretici konuyla ilgili kaynakların açıklamalarına göre özel bir toplantı düzenleyecek. Toplantıda şirketlerin üretimi azaltmak da dahil bir dizi tedbir almayı planladığı bildirilse de herhangi bir adımın atılması kesin gözükmüyor.

Alüminyum üreticileri gibi bakır, nikel ve çinko üreticileri de geçtiğimiz ay toplanarak üretimde kesinti kararı almışlardı. Çin'de yavaşlayan büyüme metallerin genelinde fiyatların çökmesine neden olmuştu.

Beijing merkezli araştırma şirketi geçen ay raporunda Çin üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştiren şirketlerin negatif nakit akışı sorunu yaşadığını yazmıştı. Araştırma şirketi yıl sonu itibariyle Çin'in üretim kapasitesini yaklaşık yüzde 10 azaltmasını beklerken üretici şirketlerin de yeni üretim kapasitesi planlarını ertelemesini bekliyor.

Çin, Rusya ile imzaladığı bir anlaşma kapsamında alüminyumda arz fazlası problemine karşı üretimini yavaşlatmayı planladığının sinyallerini vermişti. Çin ile Rusya arasında imzalanan anlaşmaya göre ülkeler alüminyum arzını talep ile paralel tutma konusunda anlaşmıştı.