Işık: Orta gelir tuzağından kurtulmalıyız
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, hükümet olarak en önemli önceliklerinin, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlayacak yapısal reformları ve adımları atmak olduğunun altını çizdi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin bilim ve teknoloji üreten Ar-Ge ve inovasyonda dünya ile yarışan bir ülke konumunda gelmesini arzu ediyoruz" dedi.
Işık, Bilkent Otel'de gerçekleştirilen Ar-Ge Reform Paketi Hazırlık Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, tarihin her döneminde bilim ve teknolojinin önemli yer tuttuğunu ifade etti.
İslam dünyasının ve özellikle Osmanlı'nın yaptığı bilimsel çalışmalarla büyük başarılara imza attığını belirten Işık, Fatih Sultan Mehmet'in bilime verdiği öneme dikkati çekti.
Türkiye'nin özellikle belirli dönemlerde bilim ve teknolojiye yeterince kaynak ayırmadığına işaret eden Işık, "(Zararın neresinden dönersek kardır) anlayışıyla şimdi açığımızı kapatmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin bilim ve teknoloji üreten Ar-Ge ve inovasyonda dünya ile yarışan bir ülke konumuna gelmesini arzu ediyoruz. Türkiye'nin önünde başka bir yol da yok" ifadesini kullandı.
Işık, 2002 yılından 2012'ye kadar verimlilik artışıyla ciddi oranda büyüme yakalandığını vurgulayarak, bundan sonra atılacak adımlarla ikinci bir sıçramanın yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin geleneksel üretim yöntemi ve anlayışıyla yüksek gelir grubuna mensup ülkelerinden biri haline gelebilmesinin mümkün olmadığını belirten Işık, "Artık Türkiye, katma değeri yüksek, daha nitelikli ürün üretmek zorunda. Bunun içinde Ar-Ge ve inovasyonu üretimin en önemli bileşeni haline getirmeli. Almanya liderliğinde dünya 'endüstri 4.0'ı' konuşuyor. Böyle bir dönemde Türkiye'nin babadan kalma usüllerle üretim yapma imkanı yok" diye konuştu.
Bakan Işık, Ar-Ge ve inovasyona verilen desteklerin son yıllarda ciddi oranda arttığına dikkati çekerek, "Artık Türkiye Ar-Ge'ye dayalı üretim yapan bir ülke konumuna gelmeye başladı. Türkiye sadece mal ve hizmet üretip satan bir ülke konumundan bilim ve teknoloji üretip, bilgi satan duruma gelmeye başladı" değerlendirmesinde bulundu.
"Orta gelir tuzağından kurtulmalıyız"
Hükümet olarak en önemli önceliklerinin, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlayacak yapısal reformları ve adımları atmak olduğunun altını çizen Işık, "Bu açıdan belki de üzerinde en fazla sorumluluk olan bakanlıklardan biri de bizim bakanlığımız. Nitelikli üretimi artırma noktasında en büyük sorumluluk bizim üzerimizde. Bizde bu anlayışla bugüne kadar verdiğimiz tüm desteklerin etki analizleri yapmaya başladık" dedi.
Işık, bütçe görüşmelerinin ardından ele alınmasını arzu ettikleri ilk paketin Ar-Ge reform paketi olduğuna dikkati çekerek, bu kapsam da söz konusu çalıştayın önemine işaret etti.
Reform paketinde yer almasını planladıkları çalışmalara ilişkin bilgiler veren Işık, "Tekno girişim sermaye desteğinin 150 bin liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu da bakanlık bünyesinden TÜBİTAK bünyesine aktarmak istiyoruz. Bakanlığımızın yürüttüğü 4 programı da TÜBİTAK ve KOSGEB'e devretmeyi planlıyoruz, son aşamaya geldik. Biz daha çok programların etki analizlerine odaklanmış olacağız" ifadesini kullandı.
Ar-Ge merkezlerinde çalışan temel bilimler mezunlarına ilave destek vererek, bu alandaki istihdam sorununu aşmayı hedeflediklerini anlatan Işık, şunları kaydetti:
"Temel bilimlerin en çok tercih edilen alanlar arasında yer almaması durumunda bilim ve teknolojide kalıcı başarıların elde edilemez. Bu alandan mezun olanların kamuda öncelikli çalışmaları için adımlar atıyoruz. Ar-Ge projesi yapan akademisyenlerin elde ettiği gelirin gelir vergisinden tamamen muaf olmasını istiyoruz. Bir de döner sermaye kesintilerini minimize etmeyi planlıyoruz. Projelerin değerlendirme sürecinde yer alan öğretim görevlilerinin ücretlerini artırmaya arzuluyoruz."
Işık, yazılımın da bir sanayi faaliyeti olarak değerlendirilmesi hususunda çalışmalar yaptıklarını belirterek, ayrıca üretim reform paketi üzerinde durduklarını bildirdi.
Patent kanunun çıkması için önemli adımlar attıklarına da değinen Işık, "Ayrıca, yenilikçi girişimcilerin projelerini destekleyecek bir fon kurulması için çalışmalarımız sürüyor. Araştırma projelerinde yabancı uzman çalıştırmayı kolaylaştıracak düzenlemeyi de inşallah bu dönemde hayata geçiririz" diye konuştu.
AA