Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri son beş haftanın en büyük artışını gösterirken maden hisseleri, üretim kesintisi haberlerinin fiyatları olumlu etkileyeceği beklentisiyle yükseldi. Öte yandan Çin ekonomisinin toparlandığına yönelik veriler de olumlu algılandı.

Şanghay Bileşik Endeksi günü yüzde 2.5 yükselişle 3,520.67 puanda kapattı. Emtia üreticileri ve finans sektörü hisse senetleri en çok yükselen sektör grupları oldu. Çin'de alüminyum üreticileri Cuma günü yeni üretim alanı çalışmalarını durdurma konusunda anlaşmıştı. Ayrıca, üreticiler Çin'de boş kapasitenin yıl sonu itibariyle artmasını bekliyor.

Haftasonu açıklanan veri, Çin'de, mali ve parasal teşvikler sonrasında, sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit sermaye yatırımlarının ekonomist beklentilerini aştığını gösterdi. Çin emtia üreticileri, uzun vadeli fiyatları desteklemek için arz fazlası üretimi kısma yolunu izleyebilir. Bu durumda, üreticiler eski üretim tesislerini kapatarak ürün çeşitliliğini geliştirebilir.

Şanghay'de JK Life Insurance'tan Wu Kan "Acil durum reformları kapsamında metal üreticisi devlet şirketlerinin gözden geçirileceği yönünde güçlü bir beklenti var" dedi.