Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rand, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın az tanınan eski bir belediye başkanını maliye bakanı olarak atama kararından vazgeçmesiyle, önemli paralar ve gelişen piyasa paraları karşısında güçlendi, hisse senetleri ve tahviller yükseldi.

Güney Afrika parası Ekim 2008'den bu yana en güçlü artışını kaydederek, yüzde 6.5 yükselirken, gösterge tahvilin faizi yedi yılın zrivesinden indi.

73 yaşındaki lider, 9 Aralık'ta Nhanhla Nene'yi görevden alarak yerine David van Rooyen'i getirmesi ardından Güney Afrika varlıkları üzerindeki baskının artmasına neden oldu. 66 yaşındaki Gordhan 2009 yılından Mayıs 2014'e kadar maliye bakanlığı görevini sürdürmesinin ardından göreve Nene getirilmişti. 17 yıldan beri ilk kez yaşanan resesyon esnasında ekonominin direksiyonunu Nene tuttu.

Johannesburg'da FirstRand Ltd.'ye bağlı Rand Merchant Bank Döviz stratejisti John Cairns, “Piyasalar Gordhan'ı olumlu karşılayacak. O tanınan ve geçmiş dönemde başarılı olmuş biri. Yine de geçtiğimiz haftanın kayıplarının tümünün geri alınmasını beklemek mantıksız olur. Geçtiğimiz günlerde, ciddi bir belirsizlik oluştu” dedi.