Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:10'da güncellenddi)

Avrupa hisse senetleri, kredi piyasalarında ve petroldeki satış dalgasının hafiflemesi ile birlikte, son altı günde ilk kez yükselirken ve dolar önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında düştü.

Küresel finansal piyasalardaki tansiyonun azalması ile birlikte, Stoxx Europe 600 Endeksi 10 haftanın en düşük seviyesinden sıçradı ve gelişen piyasa hisselerinin gösterge endeksi son altı yılın en düşük kapanışından yükseldi. Şirket tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyeteri (CDS'ler) beş gümlük yükselişini durdurdu ve ABD ham petrol vadelileri yükselişini ikinci güne taşıdı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi son dört günde ilk kez düştü ve dolar en fazla düşüşü aralarında Güney Afrika randı ve Yeni Zelanda dolarının da bulunduğu emtia üreten ülkelerin para birimleri karşısında gerçekleştirdi.

En az üç hedge fonu ve yatırım fonunun kapanması veya para çekişlerini sınırlandırması ile birlikte son bir haftada kredi piyasalarında artan gerilim ile birlikte, 1.3 milyar dolar büyüklüğünkdeki Janus Global Unconstrained Bond Fonu yöneticisi Bill Gross, CNBC'ye verdiği mülakatta, satış dalgasının yüksek faizli tahvilleri hisse senetlerine göre daha tercih edilebilir hale getirdiğini söyledi. Traderlar ayrıca, Çarşamba günü Fed politika yapıcılarının yedi yıldır süren sıfır faiz politikasını sonlandırmaya hazırlanmaları ile de birlikte oldukça temkinli hareket ediyor.

Londra'da Man Group Plc'nin GLG biriminden tahvil fonu yöneticisi Jon Mawby, "Bu, kredi piyasalarında herkesin beklemekte olduğu büyük bir sistematik çıkış değil," dedi ve "Bence, bu şu ana göre altı ila 12 aylık bir gecikme ile gerçekleşecek ve buna daha büyük çaplı bir fon düşüşü neden oalcak" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:58'de yüzde 1.9 yukarıda seyrediyordu.

(13:10'da güncellenddi)