Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:40'ta güncellendi)

Altın, Fed'in bu hafta borçlanma maliyetlerini artırmasının ardından traderların dikkatlerini gelecekteki faiz artırımlarının hızına çevirmeleri ile birlikte, yukarı yönde hareket etti ve ikinci haftaya taşıdığı kaybını daralttı.

Spot altın yüzde 0.7 yükselişle ons başına 1,058.09 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 15:16'da 1,057.67 dpşara geldi. Metal, Perşembe günü yüzde 2 ile 20 Temmuz'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdikten sonra, haftayı yüzde 1.6 düşüşle geçmeye yöneldi.

Altın bu hafta, Fed'in Çarşamba günü gösterge faizi 2006'dan bu yana ilk kez artırmasının ardından aşağı yönde hareket etti. Dünyanın piyasa değeri açısından en büyük altın madencilik şirketi Goldcorp Inc.'nin CEO'su Chuck Jeannes, "Piyasa, ABD merkez bankasının daha önce görülmedik uzunlukta devam eden aşırı gevşek para politikasını sonlandırması kararına yönelik tepkide biraz şizofrenik davrandı" dedi. Bloomberg'in haftalık anketine göre, traderlar ve analistler, politika yapıcıların gelecekteki faiz artırımlarının kademeli olacağını kaydetmelerinin ardından altında yükseliş bekliyor.

Singapur'da IG Asia Pte stratejisti Bernard Aw, "Dikkatler açık bir şekilde Fed'in faizi ne kadar hızlı artıracağına çevrildi," dedi ve "Cuma günü altında görülen yükseliş, fiyatların 1,050 doların altına gerilemesinin ardından güçlenen alımlardan kaynaklandı" şeklinde görüş bildirdi.

Altın, 3 Aralık'ta 1,046.44 dolar ile Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, üst üste üçüncü yılı da kayıpla geçmeye yöneldi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar Perşembe günü de düştü ve son iki haftanın en hızlı kaybını yaşadı. Bununla birlikte varlıklar altı yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Mumbai'de Kotak Commodity Services Ltd. analisti Madhavi Mehta, "Altın ABD dolarındaki dalgalanmadan dolayı yukarıda işlem görüyor," dedi ve "Fed'in faiz artırım kararı büyük ölçüde bekleniyordu ve dünkü satış dalgası biraz aşırıydı, bu nedenle bir miktar düzeltme geldi" şeklinde görüş bildirdi.

Spot gümüş, Perşembe günü yüzde 3.3 düştükten sonra yüzde 0.2 tırmandı. Palladyum yüzde 1.2 düşerken, platin Fazla değişmedi.

(11:40'ta güncellendi)