Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in bu haftaki faiz artırımının traderlara gelecek faiz artırımı beklentilerini hatırlatmasıyla birlikte, Kasım ayı başından bu yana görülen en iyi haftasına yöneldi.

ABD parası, vadeli kontrat traderlarının Nisan ayında gelebilecek bir faiz artırımına yüzde 47 ihtimal vermesiyle, bu hafta 16 önemli paradan 14'ü karşısında güçlendi. Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, Cuma günkü bir konferansta ekonomik görünümü tartışarak, Federak Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin Çarşamba günkü ultra gevşek para politikası dönemini kapatmaya ilişkin kararının ardından ilk konuşmayı gerçekleştirmiş olacak. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Cuma günü varlık alım programını artırması sonrası yükseldi.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli startejisti Khoon Goh, “ABD verileri iyileşirse ve Fed yetkililerinin sıkılaştırmaya dair konuşmaları daha şahin olmaya başlarsa dolar için yukarı yönlü potansiyel olduğu anlamına gelir. Politika yapıcıların tahminleri gelecek yıl dört defa faiz artırımına gidileceği yönünde, fakat piyasa sadece ikisini fiyatladı” dedi.

ABD parasının 10 önemli para karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bu Tokyo saatiyle 14:28'de bu hafta yüzde 0.9 yükelerek 1,236.42 puan seviyesine geldi. ABD parası, euro karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak 1.0849 seviyesinden alıcı buldu.

Yen yüzde 0.8 değer kaybetmesinin ardından yüzde 0.3 artarak, dolar karşısında 122.14'den işlem gördü.