Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Ahmet Davutoğlu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu Toplantısı'na katılarak konuşma yaptı. Davutoğlu, "Asgari ücret vaadimizi gerçekleştiriyoruz. İş dünyamıza, buluştuğumuz zaman da söyledim tekrar söylüyorum. Asgari ücret artışından kaynaklanacak yükü kesinlikle sizlerle paylaşacağız ve sizin rekabetçi kapasitenizin azalmamasına özen göstereceğiz." dedi.

Davutoğlu, hükümetleri döneminde sağladıkları mali disiplin sayesinde Türkiye'nin mali açıdan dünyaya örnek hale geldiğini vurgulayarak, "2014-2015'te ikişer seçim yaşanmasına rağmen, milyonlarca Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapmış olmamıza rağmen bütçe dengelerini korumayı sürdürüyoruz. Mali disiplin konusunda hiçbir taviz vermeyeceğiz. Vaatlerimizin hepsini yerine getireceğiz ama mali disiplinden milim, miktar sapmayacağız. Bu ekonomimizin en önemli çıpasıdır, bu çıpayı koruyacağız" diye konuştu.

Rusya'yla ilgili krize değinen Başbakan ekonomik yaptırımlar üzerinden ilişkilerin bozulmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu "Türkiye'nin sınırlarını, hava sahasını, deniz sınırlarını korumak, bu ülkenin yönetimi olarak bizim için hem bir hak hem de onurlu bir görevdir. Savunma görevimizi yaptık ve uluslararası hukuka göre bu bizim en tabii hakkımızdır." diye konuştu. 

Davutoğlu: "Türkiye, yaptırımlarla, baskılarla zora düşürülecek bir ülke değil. Biz de kendi tedbirimizi alıyor, alternatif planlarımızı yapıyoruz. Her şeyin bir çaresi, bir çözümü vardır. Her türlü duruma hazırlıklıyız. Rusya'nın tutumu dolayısıyla mevcut durumdan etkilenen sektörlerimiz için de tedbirlerimizi alıyoruz. Enerji, ticaret ve turizm alanında gerekli tedbirler, düzenlemeler zaten yapıldı, alındı. Bundan sonra da bu tedbirlerimizi güncelleyerek etkilenen sektörlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz." dedi. 

Ekim 2016'da AB'ye vizesiz giriş başlayacak

Davutoğlu, son AB-Türkiye zirvelerinde ekonomik ilişkilerin düzeyinin yükseltilmesi ve Gümrük Birliği'ni modernleştirmek konusunda prensip kararına varıldığını hatırlatarak, "Vizesiz seyahat edilen ülke sayısını 42'den 69'a çıkardık. AB ile Vize Serbestisi Diyalog Metni ve Geri Kabul Anlaşması'nı imzaladık. Son toplantıda bir kez daha teyit ettik, inşallah kısa bir zaman içinde yani Ekim 2016'ya kadar da AB üyelerine vizesiz seyahat etme imkanı oluşacak. Önümüzde atılması gereken adımları atacağız, Ekim 2016'da AB'ye vizesiz giriş başlayacak" diye konuştu.