Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(08:00'de güncellendi)

Brent pettolü, Orta Doğu'dan ABD'ye, üreticilerin, pazar paylarını korumaya yönelik mücadelelerine devam ederek, rekor büyüklükteki arz fazlasını daha da genişletecekleri beklentisi ile, 2004'ten bu yana en düşük seviyesine indi.

Vadeli petrol kontratları,Londrq'da, geçen haftaki yüzde 2.8'lik düşüşün ardından yüzde 1.9 kadar daha düştü. Katar Enerji Bakanı Muhammed Al Sada, Pazar günü petrol ihraç eden Arap ülkelerinin Kahire'deki toplantısında yaptığı açıklamada, üreticilerin, fiyatlardaki düşüş ortamında, maliyetleri kısmaya yöneldiğini söyledi. Baker Hughes Inc.'nin verilerine göre, ABD'de petrol sondaj kuyusu sayısı, 17 kuyunun yeniden faaliyete alınması ile birlikte, Temmuz'dan bu yana en hızlı artışını gösterdi.

Petrol, piyasadaki arz fazlasının daha da kötüleşeceğine ilişkin işaretlerle birlikte, finansal kriz deöneminden bu yana görmediği seviyelere geriledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), 4 Aralık'taki toplantısında, üretim kotasını kaldırırken, ABD Cuma günü kabul ettiği yasa ile, 40 yıldır süren petrol ihracatı yasağını kaldırdı.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Talepte artış olduğuna dair kayda değer bir işaret yok ve üretimde de anlamlı bir düşüş görmüyoruz," dedi ve "Petrol piyasasında, son birkaç ayda, fiyatlar hariç değişen pek birşey olmadı" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 71 sent düşerek varil başına 36.17 dolara indi ve 13 Temmuz 2014'ten bu yana güniçi en düşük seviyesini gördü. Brent Singapur saati ile 13:14'te 36.19 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 18 sent düşerek 36.88 dolara inmiş ve Aralık 2008'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirmişti. Fiyatlar bu yıl yüzde 37 düştü ve üçüncü yılını da kayıpla geçmeye yöneldi.

Pazartesi günü vadesi dolacak Ocak teslimatı Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 33 sent düşerek varil başına 34.40 dolara geriledi. Kontrat Cuma günü 22 sent düşüşle 34.73 dolara indi ve Şubat 2009'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Daha aktif işlem gören Şubat kontratı 34 sent düşerek 35.72 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 1 üzerindeydi.

Irak Petrol bakanı Adel Abdul Mahdi, petrol ihraç eden Arap ülkeleri toplantısının ardından yaptığı açıklamada, petrolün üreticileri zorlayan "çok düşük" seviyelerden yükselmeye hazırlandığını kaydetti, ancak yükselişin zamanlaması konusunda bir tahminde bulunmadı. Katar'ın enerji bakanı, toplantı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, fiyatlar konsuunda kötümser olmaya gerek olmadığını söyledi.

(08:00'de güncellendi)