Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya'da yapılan milletvekili genel seçimini iktidardaki Halk Partisi (PP) kazandı, ancak tek başına iktidar için gerekli çoğunluğu sağlayamadı.

Açıklanan sonuçlara göre ülke genelinde oyların yüzde 28'ini alan PP, İspanyol meclisine 122 milletvekili gönderdi. Ancak PP, 350 sandalyeli mecliste tek başında iktidara gelmek için yeterli çoğunluğa sahip olamadı.

2011'deki seçime nazaran 64 milletvekili daha az çıkaran PP, buna rağmen Katalonya, Bask, Endülüs ve Extremadura dışında ülkedeki diğer 13 özerk yönetimde 1. parti olmayı başardı. Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise yüzde 22'lik oy oranıyla 91 milletvekili çıkararak ikinci büyük parti olmaya devam etti. PSOE, Endülüs ve Extremadura bölgelerinde 1. parti çıktı.

İlk defa genel seçimlere katılan Podemos (Yapabiliriz) ve Ciudadanos (Vatandaşlar) partileri ise aldıkları oy oranlarıyla İspanya'nın demokratik siyasi tarihinde bugüne kadar süregelen PP-PSOE iki partililiğini yıktı.

İlk defa PP ve PSOE'nin ülke genelinde aldıkları oy oranlarının toplamı yüzde 50 düzeyinde kaldı. 2011 yılındaki seçimlerde bu oran yüzde 72 idi. Podemos ve Ciudadanos'dan yapılan ilk açıklamalarda da seçim sonuçları "tarihi ve İspanyol siyasetinde yeni bir dönem" olarak yorumlandı.

Bu arada ekonomik krizin etkisiyle başlayan "Öfkeliler" adlı halk hareketinin siyasi uzantısı olan ve 2014 yılında kurulan Podemos, ülke genelinde aldığı yaklaşık yüzde 21'lik oy oranıyla öne çıktı. Geçtiğimiz mayıs ayında gerçekleşen yerel seçimlerdeki gibi 20 Aralık Pazar günü gerçekleştirilen genel seçimde de Katalonya, Galisya ve Valencia özerk yönetimlerinde farklı isimlerle katılmayı tercih eden Podemos, bu yüzden toplamda yüzde 20,55 oy oranına sahip olsa da çıkardığı milletvekili sayısı 69 oldu. Bu sonuçla Podemos, İspanya'da solun yeni alternatifi olduğunu gösterdi.

Seçime ilişkin diğer önemli detay ise geçen mayıs ayında Barcelona'da belediye başkanlığını kazanan "En Comu Podem (Birlikte Yapabiliriz)" partisinin, bağımsızlık yanlısı girişimlerle gündemde olan Katalonya'da ayrılıkçı siyasi partilerden daha çok oy alarak bu bölgede 1. çıkması oldu.

İlk defa genel seçimlere giren Ciudadanos ise beklentilerin altında kalarak 40 milletvekiline sahip olsa da, en büyük hedefi olan "iki partililiği kırıp, İspanyol siyasetinde yeni bir dönem başlatacak" sonucu aldı.

Öte yandan ülkedeki siyaset uzmanları seçim sonuçlarıyla ilgili yaptıkları yorumlarda, İspanya'da ilk defa böyle bir siyasi sahne ile karşılaşıldığının altını çizdi. Olası bir PP-Ciudadanos veya PSOE-Podemos koalisyonlarının mecliste çoğunluğu elde etmeye yetmediğinin altını çizen uzmanlar, 4 siyasi partiyi "uzun ve sert müzakereler" beklediği görüşünü savundu. İspanyol televizyonlarında yapılan seçim yorumlarında "İspanya'yı kimin yöneteceği belli değil" ortak görüşü çıktı.

Seçimlere katılım oranının ise yüzde 72,74 olduğu duyuruldu.

Sandıkların açılan yüzde 92'sine göre partilerin kazandığı milletvekilliği sayısı şöyle:

Halk Partisi (PP) 122, Sosyalit İşçi Partisi (PSOE) 91, Podemos 69, Ciudadanos 40, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 9, Demokrasi ve Özgürlük (DL) 8, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 6, Unidad Popular en Comun (UP) 2, Eh Bildu 2, Kanarya Koalisyonu (CCA-PNC) 1

AA