Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:10'da güncellendi)

Altın, ABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde beklenenden daha hızlı büyümesinin Fed'in ilave faiz artırımlarına ilişkin beklentileri güçlendirmesinin ardından kayıplarını korudu.

Spot altın Singapur saati ile 15:12'de ons başına 1,074.39 dolar seviyesinde seyrediyordu. Metal Salı günü yüzde 0.6 düştü ve 2 gün süren yüzde 2.6'lık kazancını sonlandırdı. Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.5 düşüşle 224.1 yuana (ons başına 1,076.24 dolar) kadar indi.

ABD ekonomisi, dün açıklanan revize verilere göre, 3. çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yüzde 2 büyüdü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre büyümenin yüzde 1.9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. ABD büyümesindeki ivme, fiyatların artmaya başladığına ilişkin endişe ile birlikte, geçen hafta yükselen enflasyonu gözleyerek faiz artırımlarını kademeli yapacağını kaydeden Fed'in sıkılaştırmasını daha da hızlandırabileceği beklentilerini güçlendirdi.

Huatai Great Wall Futures Co., bilgilendirme notunda, "Enflasyonda kademeli artış, Fed'in faiz artırımı kararını onaylıyor," dedi ve "Değerli metaller piyasasındaki volatilitenin, Noel ve Yeni Yıl tatili döneminin yaklaşması ile birlikte artması bekleniyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın bu yıl, Fed politika yapıcılarının yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez para politikasını sıkılaştırmasının etkisi ile yüzde 9'dan fazla düştü. ABD'de dün açıklanan gıda ve akaryakıt hariç tüketici harcamalarına bağlı fiyat artışları üçüncü çeyrekte, daha önce açıklanan rakama göre daha hızlı arttı. Bu durum, enflasyonun çok düşük olduğu yolundaki endişeleri yatoştırdı.

Spot platin ve palladyumun her biri en az yüzde 0.4 yükseldi.

(10:10'da güncellendi)