KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, 2008'den bu yana ilk kez ABD yüksek getirili özel sektör tahvillerinde kayıp yaşamaya hazırlanırken, bu durumdan, Japonya'da, ABD yüksek getirili tahvillerine ve gelişen ülke para birimlerine yatırım yapan fonlar da zarar görüyor. Yaşanan kayıplar gösteriyor ki Japon yatırım fonlarının karışımı zehirli bir kokteyle dönüşmüş durumda.

Brezilya realine yatırım yapan ve Japon yatırımcılara satılan yüksek getirili yatırım fonları, bu yıl yüzde 28 ila 31 arasında değer kaybetti. Yüksek getiri sağlamak amacıyla spekülatif nota sahip borç araçlarına da yatırım yapan Japon yatırım fonları, en kötü getiri sağlayan 10 banka arasında yer aldı. Bu fonların toplam varlıkları 22 Aralık itibariyle 1.97 milyar dolar (237 milyar yen) seviyesindeydi. Japonya'da, para birimlerine bağlı yatırım yapan ve yüksek getiri amaçlayan yatırım fonlarının, fonlarının toplamı 1 trilyon yeni buluyor. Bu yatırım fonları riskli yatırımlar yaparak yüksek getiri elde etmeyi amaçlıyor.

Bu yatırım fonlarının yaşadığı kayıplar, Japonya Merkez Bankası'nın varlık alım programını artırmasıyla, yüksek kazanç elde etmek amacıyla riskli yatırımlara yönelen Japon yatırımcıların karşı karşıya olduğu tehlikeyi gösteriyor. Gelişmiş ülkeler arasında en yaşlı nüfusa sahip olan Japonya'da emeklilik ödemeleri ve negatif tahvil faizleri nedeniyle, emeklilik fonları ve sigortacılık şirketleri, yurtdışı borçlanma araçlarına yatırımlarını artırdı.

Tokyo'da Atlantis Investment Research genel müdürü Edwin Merner, "Insanlar gazetelere bakıyor ve yüzde 10-11 getiri sağlayan yatırımların reklamlarını görüyorlar ve Japonya'da bir getiri elde edemedikleri için bu onlara mantıklı geliyor. Bize komik gelebilir ama birisi buna yatırdıysa şimdi muhtemelen ağlıyordur" dedi.

Advertisement