TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararının kendi yol haritasının gereği olduğunu belirterek, "Merkez Bankası bağımsız bir kurumdur, kararlarını kendisi alır. Hükümetimizin herhangi bir şekilde müdahalesi söz konusu değildir" dedi.

Elvan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımından sonra Merkez Bankasının faiz kararını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Elvan, Fed'in 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gittiğini ve yüzde 0-0,25 aralığındaki politika faizlerini 25 baz puan yükselttiğini belirterek, "Buradaki amaç belli. ABD'ye akan likiditenin biraz daha artması bekleniyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerden ABD'ye kayması bekleniyor" ifadesini kullandı.

Elvan, Türkiye'de uzun süredir Fed'in faiz artırımının konuşulduğunu anımsatarak, piyasaların buna yönelik kendi dengesini kurduğunun altını çizdi. Merkez Bankasının Fed'in kararından sonra faiz koridorunda değişikliğe gitmediğini aktaran Elvan, bankanın, kamuoyuyla paylaştığı yol haritasının gereklerini yerine getirdiğini söyledi.

Merkez Bankası'nın güçlü altyapısıyla konuya ilişkin detaylı ve teknik çalışmaları gerçekleştirdiğini vurgulayan Elvan, şöyle konuştu:

"Basında farklı ekonomi yazarlarının zaman zaman eleştirileri olabiliyor ancak Merkez Bankasının piyasayı çok iyi takip ettiğini, dünyadaki gelişmeleri çok iyi gözlemlediğini, bunun neticesinde değişikliğe gidilmemesi kararı verdiğini görüyoruz. Piyasaya baktığımızda bunun ciddi bir yansıması olmadığını gördük. Dolayısıyla burada Merkez Bankasına bir şey söylememiz mümkün değil. Merkez Bankası bağımsız bir kurumdur, kararlarını kendisi alır. Hükümetimizin herhangi bir şekilde müdahalesi söz konusu değildir."

- "2016, Türkiye açısından çok daha parlak olacak"

Türkiye ekonomisine ilişkin 2015 yılı değerlendirmesi ve 2016 yılı beklentileri sorulan Elvan, gelişmiş ülkelerde şu anda yaklaşık yüzde 1,5-2, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 4 bandında büyümenin söz konusu olduğunu, dolayısıyla 2008'de başlayan ekonomik krizin küresel piyasalarda etkisini sürdürdüğünü dile getirdi.

Elvan, Türkiye'de 2015 yılı için yüzde 3'ün üzerinde büyüme beklediklerini belirterek, gelişmiş ülkeler ve Avrupa ile kıyaslandığında bunun önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Türkiye'de 2015'in siyasi açıdan yoğun geçtiğine dikkati çeken Elvan, "Koalisyon görüşmeleri, hükümet kurma çalışmaları gibi ciddi meselelerin tartışıldığı, reformların gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığı bir süreçte yüzde 3-4 arası büyüme performansını yakalamamız son derece önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Başbaklan Yardımcısı Elvan, 2016 yılının Türkiye açısından çok daha parlak olacağını kaydederek, "Bir reform hükümeti olacağımızı, 4 yıllık sürede sürekli olarak reformlar gerçekleştireceğimizi söyledik. Hükümet programımız içinde acil olan, bir an evvel yapılması gereken düzenlemeleri ayıkladık ve 1 yıllık eylem planı ortaya koyduk. Özellikle iş dünyamız ve toplumun diğer kesimleri için gerçekten ihtiyaç duyulan düzenlemeleri hayata geçireceğiz. 2016 yılının çok daha iyi geçeceğine, ekonomik açıdan çok daha iyi performans sergileyeceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Sosyal ve ekonomik alanda kronik olarak nitelenebilecek bazı sorunlar olduğunu anlatan Elvan, cemevlerine hukuki statü tanınması, kıdem tazminatı, çalışma hayatındaki esneklik, özel istihdam büroları, iş mahkemelerinin durumu gibi uzun süredir konuşulan alanlara yönelik öncelikli düzenlemeler yapılacağını vurguladı.

2016'nın adalet ve yargı, ekonomi, eğitim, yatırım ortamının iyileştirilmesi alanlarında reformların yapıldığı bir yıl olacağını belirten Elvan, yeni yılda öğretmenlerin performansını dikkate alan, öğretmenleri teşvik edici bir öğretmen stratejisi ortaya koyacaklarını bildirdi.

Advertisement