Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan ülke para birimleri iki haftanın yükseğinden düştü. Gelişmekte olan ülke hisse senetleriyse, Çin'de sanayi şirketlerinin karlarındaki düşüş ve düşen petrol fiyatlarının bu ülkelerdeki ekonomik büyüme görünümünü etkilemesiyle geriledi.

20 gelişmekte olan ülke para birimini takip eden bir gösterge endeks son 7 günde ilk kez geriledi. Ruble, Brent petrolün varil başına 37 dolara yönelmesiyle yüzde 2 değer kaybetti. Çin ve Güney Kore hisse senetleri Asya'da kayıplara öncülük etti. Asya'da bazı piyasalar Noel tatili sonrası tekrar işleme açıldı. Çin'de Pazar açıklanan verilere göre sanayi karları yıllık yüzde 1.4 düştü.

Fed faiz artırımı sonrasında gelişmekte olan piyasa varlıklarına bakış hafif olumlu yönde değişirken piyasaların odak noktası hala Çin ekonomisi ve emtiadaki çöküş üzerinde bulunuyor. İran'a yönelik önlemlerin kaldırılmasıyla bu ülkenin petrol ihracatlarının da küresel arz fazlasına ekleneceği beklentisi sonrasında petrol, 3 haftalık yüksek seviyesinden düşerek Nisan'dan bu yana en uzun kazanç serisini sona erdirdi.

Stockholm'de SEB AB'nin gelişmekte olan piyasalar baş stratejisti Per Hammarlund, "Çin, karlardaki zayıflık nedeniyle düşerken, Asya'daki diğer hisse senedi piyasaları ve para birimleri de Çin'i takip ediyor. Önümüzdeki sene takip edilecek anahtar varlık petrol olacak. Gelişen piyasa para birimleri arasında ruble dış etkenlerden zarar görebilir" dedi.