HABERLER ABONE OL

Çalışma ve Sosyal Güvvenlik Bakanı Süleyman Soylu,"Asgari ücret yükünün %40'nın devletin karşılaması önerildi" dedi.

Bakan Soylu, "Asgari ücret tespit komisyonu bugün 15'te toplanacak. 274 TL'lik farkın 110 TL'sini desteklemeyi önerdik" açıklamasını yaptı ve "Yüzde 40'lık destek sadece 2016 yılı için geçerli olacak" dedi.

Bakan Soylu, 3 siyasi parti de asgari ücret destek önerimizi makul karşıladı. Bugün asgari ücret tespit komisyonun'ndan hayırlı haberi 15'ten sonra paylaşacağız" açıklamasını yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücrete sağlanacak 110 lira devlet desteğiyle ilgili, "Bu destek iki bölümden de değil. Yani asgari geçim indirimi, işsizlik sigortası, işçi ve işveren priminde herhangi bir oynama yapmadık. Bildirgenin altında 110 liralık maktu bir indirim gerçekleştiriyoruz" dedi.

Bakan Soylu, Hak-İş'e yaptığı ziyarette, 2016 yılında geçerli olacak asgari ücrete sağlanacak devlet desteği için gerekli yasal düzenlemeye yönelik TBMM'deki muhalefet partilerinin temsilcileriyle görüştüklerini belirtti.

Muhalefet partisi temsilcilerinin öneriyi makul karşılayıp "destekleyeceklerini" ifade ettiğini aktaran Soylu, hükümetin yapılacak desteği öneri şeklinde TBMM'ye sunmasının ardından HDP'nin farklı davranarak büyük bir sorumsuzluğa imza attığını söyledi.

Soylu, HDP'nin bu tutarsızlığı üzerine önerilerini TBMM'den geri çekip bir yasa teklifi olarak sunduklarını vurgulayarak bu tavrıyla HDP'nin asgari ücreti de hendeğe atmak istediğini dile getirdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün, 2016 yılında geçerli olacak asgari ücreti açıklamak üzere saat 15.00'te toplanacağını bildiren Soylu, CHP ve MHP grubuna teşekkür ederek HDP'ye rağmen hayırlı haberleri vatandaşlara vereceklerini vurguladı.

"Yükün 9,7 milyar lirasını karşılıyoruz"

Mevcut asgari ücretin işverene maliyetinin bin 496 lira olduğunu belirten Soylu, asgari ücretin bin 300 liraya yükselmesiyle işverenin bu alandaki maliyetinin bin 935 liraya çıkacağını söyledi.

Buradaki temel hesaplarının, olağan artışla net bin 120 lira olacak asgari ücret ile önerdikleri net bin 300 lira arasındaki fark olduğuna dikkati çeken Soylu, "Burada bin 5 lira ile bin 300 lira arasındaki farkla işverenin karşı karşıya kaldığı yük, bizim hesabımıza göre asgari ücret üzerinden yaklaşık 30 milyar lira civarında. Oysa 1 Ocak 2016'da yüzde 6+5 olsaydı toplam fark 20 milyar lira olacaktı. Biz bu 20 milyar liranın 9,7 milyar lirasını karşılıyoruz" diye konuştu.

Bakan Soylu, asgari ücretin iki ayrı kalemden oluştuğunu, bunlardan ilkinin brüt ücret, ikincisinin ise giydirilmiş ücret bölümü olduğunu belirterek, "Bu destek iki bölümden de değil. Yani asgari geçim indirimi, işsizlik sigortası, işçi ve işveren priminde herhangi bir oynama yapmadık. Bildirgenin altında 110 liralık maktu bir indirim gerçekleştiriyoruz" dedi.

"Yük direkt Hazine tarafından karşılanacak"

Asgari ücretteki artıştan kaynaklı sosyal güvenlik priminde artış olacağını, buna karşın vergi gelirindeki artışın çok daha düşük gerçekleşeceğini belirten Soylu, bunların yanında asgari ücretteki artışın bütçeye yükü de olacağını söyledi.

Bütçeye gelecek yükün Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmayacağını, direkt Hazine tarafından karşılanacağını bildiren Soylu, şöyle konuştu:

"Genel bütçe hesabımız içinde bu yükün değerlendirmesi de yapılmıştır. Buradan dolayı değil ama asgari ücretin bin 300 lira olmasından dolayı yapılan etki analizinde yüzde 0,5 ila 0,8 oranında enflasyona bir etkisi olabileceği düşünülüyor ancak şu çok net ki büyümeye de pozitif etkisi olacaktır. Bin 300 lira rakamından kaynaklı olarak yaklaşık yüzde 0,5 ile 0,9 arasında istihdam azalması olabilir. Mikro ve küçük-orta boy işletmeleri destekleyerek bunu gidermeyi hedefliyoruz. Asgari ücretin olumsuz etkilerini giderici reformlarımız hazır."

Mali disiplinin hükümet için önemli olduğunu ifade eden Soylu, asgari ücretle ilgili rakamların mali disiplin çerçevesinde hazırlandığını vurguladı.

Advertisement