Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2015 yılında Brezilya tahvillerinde yükseliş bekleyen yatırımcılar, önemli ekonomiler arasındaki en sert düşüşlerle hayal kırklığına uğradı. 2016 görünümü ise 2015 yılından pek farklı değil.

Carry trade olarak bilinen 2014 yılının sonunda dolar borçlanarak real alma pratiği, Brezilya parasının politik karmaşa nedeniyle 25 yılın en kötü resesyonunu görerek ve iki kredi derecelendirme kuruluşu tarafından çöp statüsüne indirilerek gelişen piyasalar arasında en fazla düşen ikinci para olmasıyla yatırımcıları yüzde 22 zarar ettirdi. Yatırımcı kayıpları, Meksika Peso alan traderlara kıyasla iki kat, Kore Wonu alan traderlara kıyasla ise dört kat olarak gerçekleşti.

ABD, Avrupa ve Japonya'da yüzde 1'in altındaki alternatiflere kıyasla yüzde 15 ile önemli ekonomiler arasında en fazla faiz veren Brezilya'nın cazibesine kapılan yatırımcılar hayal kırıklığına uğradı. 2016 yılına ilişkin tahminlere göre Brezilya'da borçlanma maliyetlerinin daha da yükselecek. Traderlar, ekonominin ikinci yılda da daralmaya devam edeceğini, dolayısyla realin 2016 yılında önemli paralar arasındaki en sert düşüşü gerçekleştirmesini bekliyor.

Sao Paulo'da Coinvalores CCVM'den Paulo Nepomuceno, “Bugün Brezilya'da çok büyük bir belirsizlik var. Böyle bir volatilite mevcutken etkino lmak çok zor. Yerel piyasada faizlerin çok yüksek olmasına rağmen kazançlar garanti altında değil. Kısa vadede bir iyileşme olacağını düşünmüyorum” dedi.