Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte enerji hisselerine gelen satışlar ve Apple Inc.'deki düşüşün teknoloji hisselerini aşağı çekmesinin ardından değer kaybetti ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi bu yılın son tam işlem gününde 2015 yılının kazançlarını korumakta zorlandı.

Exxon Mobil Corp. ve Anadarko Petroleum Corp., ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafya artmasının ardından en az yüzde 1.3 düştü. Palle, konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağın verdiği bilgiye göre, İtalya'da vergi sorununu çözmek için anlaşmaya varmak amacıyla 348 milyon dolar dolar ödemesinin ardından yüzde 1.3 değer kaybetti. Otomobil parçası şirketi Pep Boys, Bridgestone Corp.'un Carl Icahn'in 1 milyar doların üzerindeki teklifini karşılamayı reddetmesinin ardından yüzde 2.9 geriledi.

S&P 500 Endeksi, Salı günü yüzde 1.1 ralli yaparak 4 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.7 düşüşle 2,063.36 puandan kapandı. Dün kapanışa doğru gelen satışlar, endeksin 200 günlük ortalama seviyesinde durmasına neden oldu. Dow Jones Endeksi 117.11 puan ya da yüzde 0.7 düşerek 17,603.87 puandan kapandı. Nasdaq Bileşik Edneksi yüzde 0.89 geri çekildi. New York Borsası2nda yaklaşık 4.6 milyar adet hisse senedi el değiştirdi ve bu 3 ayın ortalamasının yüzde 35 altındaydı.

New York'ta Miller Tabak & Co LLC hisse senedi stratejisti Matt Maley, "Dün (önceki gün) oldukça güzel bir ralli vardı ve petrol düştü. Bu nedenle yatırımcılar masadan bir miktar parayı çekmeyi düşünüyor olabilir," dedi ve "Piyasayı döndürmeye yetecek kadar insan yoktu. Yıl sonu işlemleri normalden de düüşüktü, zira bu yıl yılbaşı tatili Cuma gününe denk gelerek haftasonunu uzattı. Piyasa son birkaç gün oldukça iyiyfi. Bu nedenle insanalr karlarını realize ediyor" şeklinde görüş belirtti.