Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Çin hisse senedi piyasasındaki çöküşün ardından Çin'deki yavaşlamanın küresel toparlanmayı zorlaştıracağına ilişkin endişeyle düştü.

Yılın ilk işlem gününde Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saatiyle 11:56'da yüzde 2.7 azalan madencilik sektörü öncülüğünde, düştü. Çin'de CSI 300 Endeksi yüzde 7 azalarak, devre kesici uygulamayı tetiklemesiyle birlikte endeksin gün boyu işleme kapatılmasına neden oldu. Geçtiğimiz yılın en iyi performans gösteren endekslerinden olan Almanya DAX Endeksi yüzde 3.5 düştü.

Hisse senetlerindeki çöküş, Avrupa hisselerinin dört yıl boyunca kesintisiz yıllık yükselişini 2015 yılında da sürdürerek Stoxx Europe 600 Endeksi'nin yüzde 6.8 yükseliş ile küresel hisse senetlerini ve Standard & Poor's 500 Endeksi'ni geçmesinin ardından geldi. Morgan Stanley tarafından oluşturulan, Çin'den gelen olumsuz etkilere en fazla maruz kalan Avrupa hisse senetlerini takip eden bir endeks geçtiğimiz yıl 2011'den bu yana en sert kaybını gerçekleştirdi.

Londra merkezli EFG Asset Management araştırma birimi yöneticisi Daniel Murray, “Bugün ofise geri dönmüştüm ki bu hoş bir karşılama olmadı. Bugün gerçekten güçlü bir olumsuz algı yaratan iki unsur var. Bunlardan ilki geçtiğimiz yılın son haftasının alışılmışın dışında zayıf olması ve ikinci Çin piyasalarının bir günde çok kötüleşmesi oldu” dedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, geçtiğimiz Nisan ayında yıllık yüzde 21 yukarıda olmasına karşın, 2015 yılını sadece yüzde 6.8'lik kazançla tamamladı.

(15:00'da güncellendi)