Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de menkul kıymetler düzenleyici kuruluşu, analistlerin Pazartesi günü hisse senetlerinin toplam değerinde 590 milyar dolarlık eriemeye neden olan satış dalgasını hızlandırdığını kaydettiği "akım kesme" (circuit breaker) uygulamasında değişikliğe hazır olduğunu işaret etti.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleyici Komisyonu (CSRC) sözcüsü Deng Ge, Salı günkü açıklamasında, "Politika yapıcıların akım kesme uygulamasını kademeli olarak iyileştirmesi, bu konuda deneyim kazanması ve ayarlamalar yapması gerekiyor" dedi. Akım kesme uygulamasına göre, CSI 300 Endeksi'nin yüzde 5 düşmesi durumunda Borsada işlemlere 15 dakika ara veriliyor ve düşüşün yüzde 7'ye çıkması durumunda işlemler günün kalan kısmı için durduruluyor. Bu uygulama, Pazartesi günü, hisse senetlerinin bugüne kadarki en kötü yıl başlangıcı performansı göstermesi ile birlikte devreye girdi ve işlemler durduruldu.

CSRC, akım kesme uygulamasının piyasaya istikrar sağlamada önemli bir rol oynadığını savuburken, Citigroup Inc., Deutsche Bank AG ve Nomura Holdings Inc., bu uygulamanın, yatırımcıların işlemlerin durudurulmasından dolayı hisse senetlerinde sıkışıp kalmaktan korkmalarından dolayı satışa geçmeleri nedeniyle piyasayı sakinleştirmede başarısız olduğunu kaydetti. Analistler, ilk işlem durdurmanın yüzde 5 düşüşten daha ötede bir sınıra genişletilmesi ve ilk durdurma için tetikleme seviyeleri ile tam gün durdurma arasnda daha büyük bir ara olması gibi değişiklikler öneriyor.

Hong Kong'da Citigroup stratejisti Jason Sun, "Çin düzenleyici kuruluşunun uygulamaya koyduğu mekanizma A tipi hisselerdeki volatiliteyi önlemeyi amaçlıyor," dedi "Ancak bu uygulama, eğer yatırımcılar nakit giriş ve çıkışını zamanında yerine getiremezse, bu amaca ulaşmak yerine, belli bir ölçüye kadar, kısa vadeli likidite korkularını artırabilir" şeklinde görüş bildirdi.