Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar Çin'deki ekonomik yavaşlamayla mücadeleye devam ederken, yetkililer eski bir parasal genişleme aracını olan zorunlu karşılıklar uygulamasını yeniden şekillendirebilir.

Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından 29 Aralık'ta yeni Makro İhtiyati Değerlendirme (MPA) sisteminin tanımlandığı açıklamada, likiditeyi artırmak ya da azaltmak amacıyla uzun zamandır kullanılan ticari bankalar için zorunlu karşılık oranının, daha çok finansal istikrarı sağlayacak bir kaldıraç olarak kullanılacağına değinildi.

Yeni sisteme göre, PBOC'de tutulması zorunlu olan karşılıkların riski kontrol altında tutmak için kullanılması planlanıyor. Her bir bankanın hisse senedi ve tahvil piyasalarına maruziyeti kullanılarak rasyolarının hesaplanırken, yetkililer aynı zamanda kredi büyümesi, kredi faizleri ve sermaye yeterliği gibi unsurları da göz önünde bulunduracak.

Yeni sistem ile, kredi büyümesini desteklemek amacıyla zorunlu karşılık oranını aşağı çekme uygulamasına gidilme ihtimali azalmış oldu.

Pekin'de Citic Securities Co.'dan Ming Ming, “Artık zorunlu karşılık oranlarında daha az genel kapsamlı indirim göreceğiz. MPA çerçevesi politika yapıcıların herşeyi kapsayan zorunlu karşılık oranını, bankalar için teker teker ince ayar yapılabilecek araçlara dönüştürecekleri sinyalini veriyor” dedi.