Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in 6.5 trilyon dolar değere sahip hisse senetleri piyasasında 3 aydır devam eden nisbeten sakin hava, yıla yüzde 7 düşüşle girilmesiyle bozulurken devlet destekli fonlar hisse senedi fiyatlarını desteklemek için müdahale etmek durumunda kaldı. Çin Merkez Bankası, borçlanma maliyetlerini istediği seviyede tutabilmek için Eylül'den bu yana en yüksek miktarda nakit müdahalesini yaparken, para politikası yetkilileri de para piyasasına müdahale ederek aşırı volatiliteyi engellemeyi amaçladı.

Çin hisse senetleri ve yuan yeni yıla en azından son 20 senenin en kötü başlangıcını yaparken, Çin'de Komünist Parti de piyasaların daha da aşağı yönelmesinin önlemek istiyor. Özel bir kurumun bu hafta açıkladığı veriye göre, Çin'de imalat sektörü, yılı 10 ay arka arkaya daralarak kapatırken. Çin ekonomisinde son 25 yılın en zayıf ekonomik büyümesinin sermaye çıkışlarını beraberinde getireceği endişeleri de güçlenmiş oldu.

Citigroup'ta stratejist Ken Pengi, "Çin'in piyasaları serbestleştirmek istediğine dair hiçbir şüphe yok, ama, bu öyle bir zamanda yapılıyor ki düzenli bir biçimde yapılması oldukça zor" dedi.