Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yaklaşık 20 yılın en kötü yıl başlangıcını yapan Çin Borsası, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) yuan referans kurunu beklenenden daha aşağıda belirlemesinin etkisi ile hisse senetlerinin sert düşüşler göstermesi ve bunun sonucu hisse senedi piyasalarında işlemlerin bu hafta ikinci kez durdurulması ile birlikte iyileşme işaretleri göstermiyor.

Şanghay ve Shenzen piyasalarındaki büyük sermayeli şirketleri içeren CSI 300 Endeksi, işlemlerin devre kesici tarafından durdurulmasından önce yüzde 7.2 düşerken, Çin'de işlem gören (onshore) yuan dolar karşısında yüzde 0.6 zayıflayarak beş yılın en düşük seviyesine indi. PBOC, Perşembe günü yuanın dolar karşısındaki referans kurunda Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve bu durum, zayıf ekonominin Çinli yetkilileri yuanı düşürmeye yönlendirdiği yolundaki endişeleri güçlendirdi.

Zayıf yuan Çin'in sıkıntı çekmekte olan ihracat sektörü için olumlu bir faktör, ancak bu durum aynı zamanda, ülkede Döviz cinsinden borçlananlar için risk oluşturuyor ve Asya'nın en büyük ekonomisinde yavaşlamanın resmi verilerin gösterdiğinden daha derin olduğu yolundki korkuları artırıyor. Ağustos ayında gerçekleştirilen beklenmedik devalüasyon küresel piyasalarda, bu hareketin kur savaşını tetikleyeceği ve gelişmiş ülkelerdeki düşük enflasyon endişeleri artıracağı beklentisi ile finans piyasalarında sarsıntı yaratmıştı.

Shanghai Heqi Tongyi Asset Management Co şef yatırım yetkilisi Chen gang, "Bu bir çılgınlık," dedi ve "Bu sabah, hisse senetleri 'zarar kes' seviyelerine düştükten sonra, tüm varlıklarımızı likide ettik" şeklinde konuştu.

Yuan yüzde 0.6 zayıflayarak Şanghay saati ile 10:36'da 6.592 seviyesine indi. Çin para birimi Hong Kong'daki işlemlerde (offshore), müdahale söylentilerinin etkisi ile erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı ve yüzde 0.4 güçlendi.

CSI 300 Endeksi bugünkü kayıpla birlikte  bu yılki kaybını yüzde 12'ye genişletti.