Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri altı yılın düşük seviyesine indi ve gelişen piyasa paraları, Çin'in zayıf yuan fiksinginin Çin varlıklarındaki satış dalgası tetiklemesi ve dünyanın ikinci büyük hisse senedi piyasasının bu hafta ikinci kez erken kapanmasına neden olmasının ardından petrol ile birlikte düştü.

Enerji hisseleri, düşüşüne ikinci günde de devam eden MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde kayıplara öncülük etti. Hong Kong Hang Seng Chine Enterprises Endeksi dört yılın düşüğüne yöneldi. Çin'de CSI 300 Endeksi'nde kayıplar, devre kesici uygulama tarafından işleme kapatılmasının öncesinde yüzde 7'yi aştı. Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, 2009 yılı düşük seviyesine indi. Çin dışında işlem göre yuan, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) döviz kurunu desteklediğine ilişkin spekülasyon ile yükseldi. Malezya Ringiti üç ayın düşük seviyesine geriledi.

Çin'in yuan referans kurunu zayıflatmaya yönelik ardı ardına sekiz günlük hamlesi, yavaşlamanın resmi verilerin ortaya koyduğundan daha derin olduğu yönüneki endişeleri güçlendirerek, dünyanın ikinci büyük ekonomisiyle ticaret yapmaya ilişkin beklentileri azalttı. Dünya Bankası yavaşlayan Çin ekonomisinin, Brezilya ve Rusya'ya ilişkin sorunlarla birlikte emtia fiyatlarındaki düşüşü derinleştireceği endişesiyle, Çarşamba günü 2016 küresel büyüme tahminini azalttı. Petrolün yedi yılın en düşük kapanış fiyatından aşağı düşerek kayıplarını genişletmesi, gelişen piyasalar için diğer bir önemli sorunu oluşturuyor.

Singapur'da Nomura Holdings Inc. stratejisti Mixo Das, “Bu hafta piyasalarda yaşananların neredeyse tamamı Çin kaynaklıydı. Yuan istikrara kavuşuncaya kadar volatilite devam edecektir. Kısa vadeli önlemler kaçınılmaz görünüyor” dedi.