Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, "2016 yılında enflasyonun görünümü açısından kamu harcamalarının ve belli başlı maliyet unsurlarının kontrol altında tutulması önem arz edecektir" ifadesini kullandı.

Başçı'nın, "Dengeli Büyüme", "Para Politikası ve Normalleşme" ve "Enflasyon" ana başlıkları altında Plan ve Bütçe Komisyonu'na yaptığı sunum, bankanın resmi internet sitesinde yayımlandı.

Sunumunda, cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam ettiğini belirten Başçı, Avrupa Birliği ülkelerindeki talep artışının büyümeyi ve dengelenmeyi desteklediğini aktardı.

Başçı, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin, büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Mevcut para politikası duruşu enflasyon görünümüne karşı sıkı, Döviz likiditesinde dengeleyici ve finansal istikrarı destekleyicidir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabilecektir."

Sunumunda TCMB'nin normalleşme yol haritasına ilişkin bilgiler de veren Başçı, ABD Merkez Bankasının (Fed) 22 Mayıs 2013'te normalleşme sinyalini verdikten sonra ilk faiz artırımını geçen yılın aralık ayında yaptığını anımsattı.

Başçı, Fed'in normalleşme sinyali sonrasında doların önemli ölçüde değer kazandığına dikkati çekerek, 18 Ağustos 2015 tarihinde TCMB yol haritasının yayımlanmasından sonra TL'nin daha istikrarlı seyrettiğini dile getirdi.

Sunumda "Enflasyon" ana başlığı altında açıklamalarda bulunan Başçı, kararlı para politikası duruşu ve mali disiplinin desteğiyle enflasyonun son yıllarda tek haneli seviyelerde seyretse de, fiyat istikrarının halen tam olarak sağlanamadığını ifade etti.

Başçı, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Döviz kuru hareketleri enflasyonu olumsuz yönde etkilemiştir. Uzun vadeli enflasyon beklentileri kısa vadeli enflasyon beklentilerine göre daha istikrarlı seyretmektedir. Gıda fiyatları üzerindeki konjonktürel ve yapısal etkiler Gıda Komitesi tarafından ele alınmaya başlanmıştır. 2016 yılında enflasyonun görünümü açısından kamu harcamalarının ve belli başlı maliyet unsurlarının kontrol altında tutulması önem arz edecektir."

2014 yılında 1,3 milyar doları kamu enerji şirketlerine olmak üzere 13,03 milyar dolar tutarında net döviz satışı yapıldığı belirtilen sunumda, 2015 yılında ise 25 Aralık'a kadar 12,13 milyar dolarlık net döviz satışı yapıldığı ve bunun 10,5 milyar dolarlık kısmının kamu enerji şirketlerini kapsadığı bilgisi verildi.

Sunumda, 2015 yılında ihracat reeskont kredilerinin TCMB'nin döviz rezervlerine toplam katkısının 15,2 milyar dolar olabileceği kaydedildi.

AA