Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse sentleri, son dönemdeki sert düşüşlerin sebebi olarak gösterilen devre kesme sisteminin kaldırılması ve Çin Merkez Banlası'nın (PBOC) referans kuru yoluyla yuana istikrar kazandırmak için adım atması sonucu, volatil bir seyir ile birlikte yükseldi.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 2.2 kadar düştükten sona yönünü yukarı çevirdi ve yerel saat ile 10:22'de yüzde 2.2 yukarıda seyrediyordu. Regülatörler, güçlü fiyat düşüşlerinin Pazartesi ve Perşembe günleri işlemlerin durdurulmasına yol açmasının ardından, devre kesme uygulamasını askıya aldı. PBOC, yuanın dolar karşısındaki referans kurunu sekiz gün art arda düşürdükten sonra, Cuma günü öncekine yakın bir seviyede belirledi.

Shanghai Bingsheng Asset Management genel müdürü Li Jingyuan, "Devre kesme sisteminin bırakılması piyasanın istikrar kazanmasına yardımcı olacak, ancak panik duygusu sürecek, özellikle küçük yatırımcılar arasında," dedi ve "'Milli takım' muhtemelen piyasaya destek sağlamak için önemli miktarda hisse senedi almaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de küçük yatırımcıların yüksek yoğunlaşmasının hisse senedi piyasasını volatil hale getirirken, bu yıl görülen aşırı dalgalanmalar, iktidardaki Komünist Parti'nin 1990'dan bu yana en yavaş büyümesini göstermeye hazırlanan bir ekonomiyi yönetebilme gücüne ilişkin endişeleri artırıyor. Çin'de bu hafta görülen satış dalgası tüm dünyaya yayıldı ve bunun sonucu, ABD hisse senetleritarihinin en kötü yıl başlangıcını yaparken, bakırı 2009'dan bu yana en düşük seviyelerine indi.

Hong Kong'da işlem gören Çin hisse senetlerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi dört yılın en düşük seviyesinden yüzde 1.3 tırmandı.

Ünlü fon Yöneticisi Muhammed El-Erian, Çin'in devre kesme uygulamasından vaz geçmesinin mantıklı olduğunu, ancak uygulaması ve zamanlamasının mantıklı olmadığını söyledi.