Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Beklentileri aşan istihdam verisi sonrasında dolar kazançlarını genişletiyor. Güçlü gelen veri Fed'in 2016'da faiz artırma yolunda elini güçlendiriyor.

Dolar, Aralık ayında 200,000 olan beklentinin üzerinde 292,000 artış gösteren istihdam verisinin ardından yükselişe geçti. İşsizlik yüzde 5'te kalarak değişmedi. ABD para birimi, Çin merkez bankasının yuan referans oranını daha yüksek belirlemesiyle ve Çin devlet fonlarının hisse senedi alımına geçmesiyle zaten yükselişe geçmişti.

Bank of America Döviz stratejisti Ian Gordon, "İstihdam verisi, işgücü piyasasındaki büyümenin oldukça sağlam olduğunu gösteriyor ve bu dolar için oldukça olumlu. Fed yetkilileri sadece enflasyonun artması için gerekli koşulların mevcut olduğuna güven duymak istiyor ve bu değerlendirmede anahtar mesele işgücü piyasasındaki gelişmeler" dedi.

Saxo Bank'ın döviz stratejisti John Hardy, "İstihdam verisi çok güçlü, tarımdışı istihdam verisi de net bir şekilde güçlendi. Böylece, dikkatler tekrar ABD doları ve olası Fed faiz artırımlarına yönelecektir" dedi.

Euro/Dolar paritesinde, dolar, verinin açıklanmasının ardından TSİ 17:00'da yüzde 0.5 değer kazanarak 1.0882 seviyesinden işlem gördü. Dolar, yen karşısındaysa yüzde 0.4 yükselişle 118.10 yen seviyesine geldi.

Doların 10 benzer para birimi karşısındaki değerini gösteren, Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.4 yükselerek 1,241.59 puana geldi. Dolar Endeksi son 10 günün dokuzunda değer kazanarak son 10 yılın zirvesine dokundu.