Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Asgari ücretliler için işverene verilecek olan desteğin kapsamını genişleten önerge Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Buna göre; 2015 yılı itibariyle brüt 2 bin 550 TL’ye kadar olan ücretler için işverene 2016 yılında aylık 100 TL çalışan başına destek verilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuyla ilgili önergenin verilmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Başlangıç aşamasında 1300 TL’ye çıkan asgari ücret artışından kaynaklanan maliyetleri düşürmek için asgari ücretli çalışanlar için 110 TL destek verilmesini önerdiklerini belirten Soylu şöyle devam etti: “Böyle bir durumda 8 milyon 770 bin kişi yararlanacaktı. Ancak asgari ücret alıp aynı zamanda 4 ikramiye hakkı olanların bir başka deyişle örgütlü işyerlerinde çalışanların teşvikten  yararlanamayacağı belirtildi. Bunun üzerine yapılan müzakereler sonucunda bir değerlendirme yapıldı ve 10.5 milyar TL’ye mal olan desteği başka bir boyuta taşıma kararı aldık. Toplam 2 asgari ücreti kapsayacak şekilde 2 bin 550 TL’ye kadar olan tüm brüt ücretleri dahil ettik.”

Getirilen yeni teşvik  sistemiyle çalışanların yüzde 80’inin teşvik kapsamına gireceğini belirten Soylu, sosyal tarafların da böyle bir yöntemin daha doğru olacağını, bunun kayıtdışını azaltabileceğini ve istihdama da olumsuz etkisinin olmayacağı tespitinde bulunduklarını ifade etti.

Yeni teşvik sistemiyle çalışanların yüzde 80’ine ulaşılacağını kaydeden Soylu şunları söyledi: “Yaklaşık 11 milyon kişi faydalanacak. 10.5 milyar TL’lik  maliyet 11 milyar 437 milyon TL’ye çıkacak. Yeni açılan işletmelere de destek verilecek. Ancak muvazaa tespit edilirse imkanlardan faydalanılmayacağı hükmünü de getiriyoruz.”

Habertürk