Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Wall Street Journal haberine göre, RBS'in Avrupa araştırma departmanı, 8 Ocak tarihli müşteri notunda, müşterilerinin "sermaye karlılığına değil sermayenin getirisine" odaklanmaları gerektiğini söyledi. RBS, küresel ekonomi görünümünün kaygı verici olduğunu savunarak "her şeyin 2008'e benzer olduğunu" savundu.

Ana hatlar

- RBS raporu Çin ve emtialar konusunda bilhassa karamsar ve raporda petrolün varil fiyatının 16 dolara kadar düşebileceği tahmin ediliyor.

- RBS Avrupa baş ekonomisti Andrew Roberts, dünyada "borçlanmanın çok fazla olduğunu ve bunun sağlıklı bir büyümeyi engellediğini" savundu.

- Roberts, teknoloji ve otomasyondaki gelişmelerle gelişmiş ekonomilerde mevcut istihdamın yarısının kaybolacağı konusunda uyardı.

- RBS raporu, hisse senetlerinde yüzde 10 ila 20 seviyesinde düşüş olabileceğini tahmin ediyor.

- Raporda yatırımcıların 2016'yı mevcut pozisyonlardan çıkma stratejilerine odaklanarak geçireceği tahmin ediliyor. Bu pozisyonların uzun süre devam eden parasal genişlemeden faydalanan ve gelişmekte olan piyasalar, borçlanma ve hisse senedi piyasalarındaki pozisyonlar olacağı tahmin edildi.

Roberts, "Dünya yavaşlıyor, ticaret yavaşlıyor, kredi piyasası yavaşlıyor, kur savaşları yaşıyoruz, küresel enflasyonsuzluk, Çin'in sonunda ne yapması gerektiğinin farkına varmasıyla (hemen ve keskin şekilde devalüasyon) küresel deflasyona dönüşüyor, ve tüm belirtilen baskıların üzerine ABD de faiz artırıyor" dedi.

Roberts, küresel ekonomi hakkındaki kötümser görüşlerini Kasım'dan bu yana benzer notlarda müşterilerine iletirken, bugün yaşananların 2008 finansal krizi sürecine benzer olduğunu yazmıştı.