KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:45'te güncellendi)

Altın, hisse senetlerindeki toparlanma ile birlikte güvenli liman alımlarının azalmasının ardından, Kasım ayından bu yana en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Spot altın en az yüzde 0.2 yükselip düşerek kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandıktan sonra, Singapur saati ile 11:59'da ons başına 1,080.85 dolaa geldi. Metal, Perşembe günü yüzde 1.4 düşmesi ile birlikte bu hafta yüzde 2.1 geriledi ve bu, 17 Aralık'tan bu yana en hızlı kaybı işaret ediyor. Metal geçen hafta yüzde 4.1 yükselmişti.

Altın 2016 yılında, yatırımcıların ilk önce, hisse senetlerinde ve emtianın büyük bölümünde Çin kaynaklı piyasa kargaşasının ardından değer koruma amaçlı alımları ile yükseldikten sonra, hisse senetlerindeki toparlanmanın ardından artan risk iştahı ile geriledi. Küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Cuma günü, ABD hisse senetlerinde dün görülen sıçramanın ardından yatay seyretti.

Değerli metaller konusunda en iyi tahminde bulunan, Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Dün ABD hisse senetlerindeki yükselişin işaret ettiği risk iştahındaki artış, altının bir kez daha 1,070 dolar seviyesine doğru düşmesine neden oldu," dedi.

Gan, e-posta yoluyla Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, Fed'in bu yıl üç kez faiz artırımına gidebileceğini kaydetti ve "bunun sonucu ortaya çıkabilecek güçlü dolar, halen bizim altın için yıl sonunda 950 doları hedefleyen genel aşağı yönlü düşüncemizi kuvvetlendiriyor" şeklinde görüş bildirdi. Yüksek borçlanma maliyetleri, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Çarşamba günü itibariyle beş günlük süre boyunca, yatırımcılar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, exchange traded fonları (ETF) yoluyla 26.8 ton altın aldı ve bu Ocak 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Altın destekli fonlardaki varlıklar Perşembe günü 0.15 ton düşerek 1,484.76 tona indi.

Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 1 düşerek 229 yuana (ons başına 1,081.66 dolar) kadar düştü. Spot gümüş yüzde 0.2 yükselirken, platin yüzde 0.2 değer kazandı ve palladyum fazla değişmedi.

(10:45'te güncellendi)

Advertisement